"Зеленої садиба", фото Евгения Никулина

Турінформ Закарпаття

Новини Закарпаття

Сільський туризм: з чого почати та як досягти успіху?

By Олександр Коваль

December 08, 2015

Управління туризму та курортів Закарпатської облдержадміністрації спільно з туристично-інформаційним центром “Турінформ Закарпаття” провели семінар-навчання по сільському туризму ,,З чого розпочати та як досягти успіху?” на території Великоберезнянського району.

Сільський туризм: з чого почати та як досягти успіху?

В рамках програми розвитку туризму та курортів у Закарпатській області на 2011-2015 роки це останній семінар з підтримки сільського туризму, та в планах управління – продовжити навчання власників садиб і наступного року. Для цього в проекті нової програми передбачені семінари для всіх районів області.

Семінар-навчання проводилися в готельно-ресторанному комплексі ,,Клуб Віссон” Великоберезнянського району, за ініціативи Управління туризму та курортів Закарпатської ОДА. Цільова аудиторія семінару – власники сільських садиб та бажаючі займатися сільським туризмом на території Великоберезнянського та Перечинського районів.

Серед учасників проведеного заходу були присутні власники та представники сільських садиб, керівники відділів районних центрів зайнятості та безробітні, а також голова Перечинського осередку спілки сприяння розвитку сільського туризму – Аліса Смірна. Урочисто відкрив навчальний семінар та привітав присутніх перший заступник голови Великоберезнянської РДА – Шелемон Вадим Олексійович.

Програма заходу, як і попереднього, була насиченою. Тренер семінару Олександр Коваль, старший викладач факультету туризму УжНУ, керівник “Турінформ Закарпаття” презентував присутнім як за допомогою простих атракцій, які не потребують значних фінансових інвестицій, можна привабити туристів у сільську місцевість. На думку експерта, власникам сільських садиб важливо розвивати власний потенціал, інвестувати час у самоосвіту, а ще краще, направляти вчитись своїх дітей до спеціалізованих освітніх закладів, як зокрема факультет туризму та міжнародних комунікацій УжНУ.

Учасники активно вступали в дискусії та обговорювали проблемні питання, які гальмують розвиток сільського туризму. Зокрема, це стан доріг та відсутність належного дорожнього покриття.

Учасники також відмітили відсутність скорочення шляхів залізничного сполучення між Закарпаттям та деякими областями України та вважають, що вкрай необхідно запустити чи відновити рух потягів, які забезпечуватимуть доступ до населених пунктів краю у зимову погоду і здійснюватимуть курсування не через день, а щодня.

Чому це важливо?

Через такі негативні чинники, на думку учасників семінару, наша область втрачає значний потік туристів.

Варто відмітити, що нещодавно голова облдержадміністрації Геннадій Москаль, взяв участь у засіданні Координаційної Ради транскордонного біосферного резервату «Східні Карпати» за участю керівництва Бещадського національного парку (Польща), національного парку «Полоніни» (Словаччинна) та Ужанського національного природного парку. Очільник краю акцентував увагу поважних гостей на важливості відкриття пішого пункту пропуску «Лубня-Волосате» між Україною та Польщею.

Відкриття цього унікального переходу надасть нові можливості та збільшить потік туристів на територію області, в тому числі і на сільську місцевість. Питання відкриття пішого пункту пропуску на українсько-польському кордоні сприятиме розвитку туризму та зможе покращити соціально-економічну ситуацію, у першу чергу, Великоберезнянщини.

Маємо сподівання, що відкриття переходу сприятиме і покращенню дорожньої інфраструктури, тим більше що із державного фонду регіонального розвитку передбачені кошти на ремонт доріг в області, а 2016 рік планується оголосити роком доріг у Закарпатті.

За матеріалами: Управління туризму та курортів Закарпатської ОДА