Турінформ Закарпаття

Що побачити

Цікаве Закарпаття: Парк на території мисливського палацу графів Шенборнів

By Олександр Коваль

August 25, 2018

Цікаве Закарпаття – Парк на території мисливського палацу графів Шенборнів, що побудований під наглядом німецьких та французьких архітекторів.

Палац Щенборна увібрав у себе кращі риси французького ренесансу та гармонійно вписалися в закарпатський ландшафт, вважають одним з найбільш романтичних місць українських Карпат.

Цікаве Закарпаття: Парк на території мисливського палацу графів Шенборнів

Місцевість де розташований парк та палац має назву «урочище Берегвар», що в перекладі з угорської означає «Лісовий замок», як видно на історичному фото, це й справді так.

Закладений ще у часи Австро-Угорської імперії, його історія починалася у 1840-му з простої дерев’яної хатинки в урочищі Берегвар, куди володарі домінії графи Шенборни частенько навідувалися відпочити та пополювати.

Сьогодні парк та палац Шенборнів нагадує про велич імперії, смаки, та вподобання.

Унікальною родзинкою парку, є “англійський сад” (просторий парк з великою кількістю зелених газонів і стежок), площею близько 19 гектарів, що частково зберігає елементи дикої природи.

У центрі парку на території мисливського палацу Шенборна, розташований декоративний ставок, що живиться гірськими потоками навколишніх струмків, вкритий листям і білим лататтям.

Слід відзначити, що контури озера нагадують межі Австро-Угорської імперії.

Не менш важливою цінністю, парку на території санаторію Карпати, є наявність понад 50 видів цінних і декоративних традиційних та екзотичних рослин. Серед яких:

Парк санаторію “Карпати” прикрашений скульптурами, як з дерева, так і з каменю – ведмедиця з ведмежатами, олень, що нагадує про його призначення, мисливський палац.

В північній парку, розташований бювет з мінеральною водою «Поляна Купель» та є «Джерело Краси» з цілющою водою. Що є дуже популярними об’єктами візиту туристів.

Парк санаторію Карпати, внесений до переліку природні цінності Закарпаття, та рекомендований для візиту гостей краю.

Також, слід відзначити, що на території парку знімали епізоди кіноказки «Снігова королева».

Довідка:

Як доїхати:

Парк на території мисливського палацу графів Шенборнів, розташований на автотрасі Львів-Мукачево. Приїхати можна на авто, чи на потязі, станція санаторій Карпати.

Читайте також: Замки та палаци Мукачівського району