Одна з найвідоміших страв кухні Закарпаття – бограч гуляш. ЇЇ запитують місцевих рестораціях та корчмах, її рекомендують екскурсоводи та місцеві жителі. Рекомендуємо й ми вам.
Продукти: М’ясо яловичини без кісток 1 кг, свинний жир – 80 г, цибуля – 300 г, паприка – 20 г, картопля – 1 кг, перець зелений – 140 г, свіжі помідори – 60 г, тісто 6 порцій, сіль, тмин та часник.
Технологія приготування: М’ясо подрібнити та нарізати кубиками розміром 1,5 на 2 см. У казанок, додати жир та розігріти його, додати дрібно порізану цибулю та підсмажити її до золотистого кольору. Зменшити вогонь додати у не дуже гарячий жир паприку, та швидко помішати, одразу додати м’ясо та посолити, продовжити процес приготування – тушкування під кришкою. Через деякий час, коли сік, що його дає м’ясо випариться додати подрібнений часник, змішаний з тмином, долити трохи води, але додавати її потроху, що б м’ясо не варилось, а тушкувалось у малій кількості води, більше на пару. Паралельно, поки м’ясо тушкується, слід нарізати на кубики картоплю, розміром 1 на 1 см, подрібнити зелень, порізати помідори. Коли м’ясо буде майже готове, дати соку випаруватись, що б у каструлі був сам жир.
Перед подачею на стіл, до супу додають тісто, яке готують попередньо (круте тісто з борошна, яєць, води та солі розкачують коржем, товщиною 4 мм та нарізають дрібними кубиками).