Кулінарні традиції, кухню гуцулів, колорит господинь, історії та легенди жителів гірського краю відчують ті, хто приїде у село Костилівка на оригінальному фестивалі Закарпаття у травні “Берлибаський банош”.
Як повідомляє “Турінформ Закарпаття” в цьому році, гостями традиційного гастрономічного фестивалю стануть учасники програми “Майстер шеф”, та спробують приготувати банош з різними смаками.
Фестиваль “Берлибаський банош” пройде у селі Костилівка 11 травня 2014 року.
Урочисте відкриття фестивалю о 14.00.
У програмі фестивалю запалення полонинської ватри, конкурс на приготування кращого банушу, виставка народних умільців „Костилівка має таланти”, дегустація гуцульських страв і напоїв, виступи творчих колективів району, гуцульські конкурси та розваги.
Усі гості фестивалю окрім традиційної бринзи, вурди (овечого сиру), матимуть змогу скуштувати страви з ріпи (картоплі) із шкварками, мелайний пиріг, гурку, домашню ковбаску, кремзлики, вареники по-костилівськи, голубці, а також власноруч приготовані яфинівку, горіховку, грушівку, навіть «берлибашський коньяк» – міцний напій, настояний на різних гірських травах.
Довідка Турінформ Закарпаття:
- Банош, ще називають бануш, це гуцульська страва із сметани та кукурудзяною муки на святі можна були коштувати безкоштовно, як і інші численні страви, що їх приготували господині та господарі із п’ятнадцяти вулиць села.
- Фестиваль баношу включено у програму “Сирний туризм Закарпаття”
- Фестиваль баношу, є учасником рейтингу оригінальні кулінарні фестивалі Закарпаття
- Фестиваль Берлибашський бануш відкриває сезон гастрономічних фестивалів Закарпаття у Рахівському районі.
Читайте також: на початку травня у Косино пройде Чемпіонат з приготування бограча