Турінформ Закарпаття

Новини Закарпаття

Гастрономічний туризм Закарпаття

By Олександр Коваль

January 04, 2011

Гастрономічний туризм Закарпаття можна представити через дегустаційні тури.

Ідея маршруту: Гастрономічний туризм — це різновид туризму, пов’язаний з ознайомленням та дегустацією національних кулінарних традицій країн світу. 

Гастрономічний туризм добре розвинутий та організований у Європейських країнах (Чехії, Угорщині, Шотландії, Франції, Італії, Іспанії) там де існує розвинена мережа турів національних ресторацій.

Відправляючись на відпочинок, слід врахувати особливості місцевої кулінарії, щоб повернутися додому без зайвих кілограмів і проблем зі здоров’ям. Роками харчуючись в наших національних традиціях, ми звикли до певної кількості спецій, прянощів, жирів, солі, до певного балансу рідкої і твердої їжі, до наших напоїв і так далі.

Потрапивши в незвичне кулінарне середовище, ми піддаємо наш організм додатковим стресам. Наприклад, надлишок спецій може викликати розлад шлунку, велика кількість солі — посприяти підвищенню артеріального тиску, а безконтрольне поглинання дуже жирної їжі швидко приведе до появи зайвих кілограмів. 

Національні особливості живлення можна передбачити, а неприємності звести до мінімуму, для цього і існують організовані гастрономічні тури. Це достатньо новий для України вид туризму має великі перспективи розвитку, а організація гастрономічних турів сприятиме відродженню національних кулінарних традицій українського села.

Зокрема на Закарпатті презентовано «Гастрономічний туристичний шлях», який представляє традиційні страви Закарпаття, кухню національних меншин, гастрономічні фестивалі (їх понад 30 протягом року) і заклади, які їх найкраще готують. 

Турист зможе вибрати український, угорський, циганський, німецький, єврейський, словацький гастрономічний маршрут.

Залежно від часу — турист може обрати одноденний тур або тур на декілька днів.

В дорозі гостям місцеві словаки подаватимуть гомбовці і кнедлики, німці — мисливські ковбаски, роми — гурку, євреї — човлент, угорці — лечо і бограч.

Технологічна карта туристичного маршруту:

Протяжність маршруту: 100 км

Час подорожі: 8-10 годин

Тривалість подорожі:

  1. ознайомча — 1 день, 
  2. екскурсійна — 2 дні,
  3. анімаційна — 3-5 днів 

Маршрут екскурсії: Берегівський та Ужгородський райони Закарпатської області 

Характеристика маршруту:

  1. Відвідування національних ресторанів Закарпаття на вибір гостей (угорська, словацька, німецька, польська, ромська, гуцульська, румунська, єврейська, словацька, чеська, австрійська)
  2. Участь в гастрономічних фестивалях Закарпаття протягом року
  3. Ознайомлення з історією та рецептурою національної кухні у відповідності до сезонів
  4. Участь в приготуваннях національних страв
  5. Участь в національних святах, пов’язаних з народною гастрономією
  6. Відвідання кращих винних дегустаційних залів Закарпаття (Ужгородський, Мукачівський, Берегівський р-н)
  7. Дегустації — вина, сирів, меду, наливок, палинок, настоянок виготовлених за традиційними національними рецептами жителів Закарпаття