Імбир до суші

Турінформ Закарпаття

Поради

Імбир до суші: особливості та корисні властивості

By Олександр Коваль

April 22, 2025

Коли ми говоримо про суші, відразу уявляємо незмінні додатки: соєвий соус, васабі та, звісно ж, маринований імбир. Цей яскравий рожевий або блідо-жовтий делікатес має не лише особливий смак, а й цікаву історію та безліч корисних властивостей. З ним подаються усі наші улюблені суші: Каліфорнія з вугрем, Філадельфія, запечені роли.

Маринований імбир, або ґарі (gari), виготовляють із молодого імбиру, який має м’яку структуру і ніжний смак. Його нарізають дуже тонкими скибочками та маринують у суміші рисового оцту, цукру та солі.

Як вживати імбир та чим він корисний?

У традиційній японській кухні ґарі не просто декоративний елемент. Це – важлива частина гастрономічного досвіду. Імбир подають до суші для очищення смакових рецепторів між різними видами ролів. Це дозволяє краще відчути смак кожного окремого шматочка. Його не слід їсти разом із суші — правильніше вживати імбир між порціями, щоб не змішувати смаки.

Також імбир має антисептичні властивості, тому вважається природним засобом для профілактики харчових отруєнь — що особливо актуально при вживанні сирої риби.

Корисні властивості імбиру:

Як відрізнити натуральний імбир від фарбованого?

Багато виробників, особливо з недорогого сегменту, додають до імбиру штучні барвники, щоб надати йому яскравого рожевого кольору. Тож перше, що допоможе відфільтрувати неякісну продукцію, це ціна. Занадто дешевий імбир – з великою ймовірністю, ненатуральний.

Друге, на що слід звертати увагу – це колір імбиру. Натуральний імбир має блідо-жовтий або світло-рожевий відтінок. Легкий рожевий колір може з’являтися природним шляхом, якщо використовується молодий імбир і він зреагував на маринад з рисового оцту. Фарбований імбир зазвичай має яскраво-рожевий або навіть червоний колір. Це майже завжди ознака додавання синтетичних барвників (наприклад, E124, E129).

Також багато про якість імбиру свідчить запах – легкий, натуральний і злегка гоструватий. Також звертайте увагу на склад: натуральний продукт має містити лише імбир, оцет, цукор і сіль.