Закарпаття запрошує на гастрономічний чемпіонат з приготування бограчу, що пройде на території комплексу Термальні води Косино.
Як повідомляє “Турінформ Закарпаття” організатори чемпіонату очікують, що буде зварено понад 1500 літрів бограчу!
Оргкомітет запрошує команди кулінарів до участі в конкурсі, що проходитиме 1 та 2 травня в комплексі Термальні води Косино.
Головний приз – 25000 гривень.
Перелік команд на чемпіонат з приготування бограчу у Косино 2014 року:
- ТОВ “Клуб термал перегіум” (м.Берегово)
- “Барбекю на замовлення”, м. Ужгород
- Готельно-туристичний комплекс «Під дубом»
- «Варош» (Ужгород)
- “Цімбори” (м.Ужгород)
- Villa Квітка, с. Голубинне, Свалявський район
- «Сабіна» БАР (с.Рафайново Берегівський район)
- “Кленовець” (Мукачівський район, с. Кленовець)
- “Дубей О. М.” (с. Баранинці, Ужгородський р-н)
- Свинський «Кодекс» (м. Ужгород)
Довідка: Що таке бограч?
Угорське слово “gulya” означає стадо корів, а “gulyas” – пастух корів. Відповідно, “gulyas hus” (hus – означає мясо) або скорочено “gulyas”, перекладається як «м’ясо по-пастушому». На протязі багатьох століть пастухи варили м’ясо у своїх знаменитих “bogracs” (казанках). Звідси і походить назва страви “bogracs gulyas” – гуляш зварений у казані. Бограч-гуляш (бограч-гуйяш), по праву можна вважати закарпатською стравою, адже цей край налічує багато угорських міст і сіл, традиції куховарства яких вже давно асимілювалися з кулінарними уподобаннями закарпатців.
Чемпіонат з приготування бограчу у 2014 році на території Косино пройде вже у другий раз. Минулого року, як повідомляв Турінформ Закарпаття раніше, Чемпіонат з приготування бограчу в Косино пройшов 9 травня.