Турінформ Закарпаття

Фестивалі Закарпаття

Косино запрошує на Чемпіонат з приготування бограча

By Олександр Коваль

March 28, 2014

Закарпаття запрошує на гастрономічний чемпіонат з приготування бограчу, що пройде на території комплексу Термальні води Косино.

Як повідомляє “Турінформ Закарпаття” організатори чемпіонату очікують, що буде зварено понад 1500 літрів бограчу!

Оргкомітет запрошує команди кулінарів до участі в конкурсі, що проходитиме 1 та 2 травня в комплексі Термальні води Косино.

Головний приз – 25000 гривень.

Перелік команд на чемпіонат з приготування бограчу у Косино 2014 року:

Довідка: Що таке бограч?

Угорське слово “gulya” означає стадо корів, а “gulyas” – пастух корів. Відповідно, “gulyas hus” (hus – означає мясо) або скорочено “gulyas”, перекладається як «м’ясо по-пастушому». На протязі багатьох століть пастухи варили м’ясо у своїх знаменитих “bogracs” (казанках). Звідси і походить назва страви “bogracs gulyas” – гуляш зварений у казані. Бограч-гуляш (бограч-гуйяш), по праву можна вважати закарпатською стравою, адже цей край налічує багато угорських міст і сіл, традиції куховарства яких вже давно асимілювалися з кулінарними уподобаннями закарпатців.

Чемпіонат з приготування бограчу у 2014 році на території Косино пройде вже у другий раз. Минулого року, як повідомляв Турінформ Закарпаття раніше, Чемпіонат з приготування бограчу в Косино пройшов 9 травня.