На чому краще смажити, щоб зберегти здоров’я

Турінформ Закарпаття

Поради

На чому краще смажити, щоб зберегти здоров’я

By Олександр Коваль

March 01, 2024

Сьогодні в споживачів є дуже великий вибір продуктів для реалізації різноманітних кулінарних задумів. Наприклад, на полицях магазинів представлено багато олій. Якщо ви полюбляєте смажені страви, потрібно розібратися, які жири якнайкраще підходять для цього. Підвищення температури призводить до окислювання та вивільнення радикалів, що досить небезпечно для здоров’я. Коли жир досягає точки димлення, формується акролеїн, який створює чад і присмак горілого. Тож розглянемо, на чому краще смажити, щоб не нашкодити здоров’ю та не зіпсувати страву.

Кокосова олія — гідний варіант

Цей продукт є стовідсотковим жиром, без домішок, навіть у нерафінованому вигляді. Переваги такої олії:

  1. 94% термостійких насичених кислот у складі;
  2. відсутність холестерину;
  3. температура димлення приблизно 200°C.

Враховуйте таку особливість, як специфічний солодкий смак. Саме тому для приготування десертів на пательні кокосова олія для смаження підходить ідеально. Проте шанувальники індійської кухні нерідко використовують її також для супів, грінок, овочів у фритюрі, м’яса.

Рафінована соняшникова олія: недорого та практично

Її популярність в українській кухні є беззаперечною. Головні переваги:

  1. невисока вартість;
  2. доступність;
  3. нейтральний звичний смак.

Нерафінована олія містить багато корисних речовин, вона запашна та смачна. Але в неї невисокий поріг димлення (від 106°C), що робить її непридатною для смаження. Таку олію доцільно використовувати в холодному вигляді, наприклад, для заправки салатів. А рафінована має досить високу точку димлення — 230°C, що робить її відповідною для смаження.

Оливкова олія — чудовий вибір

Поріг димлення продукту першого холодного віджиму вищий, ніж у соняшникової, та становить 176–190°C. Неочищена оливкова олія підходить тільки для короткочасного смаження, а під час тривалого може нашкодити здоров’ю. Універсальною є рафінована, яку ще називають світлою. Температура димлення становить 243°C, тому вона не горить. Серед недоліків треба зазначити специфічний смак після тривалої термічної обробки та високу вартість.

Кунжутна олія — екзотичний продукт

Її безпечно нагрівати до температури 210°C. Завдяки великій кількості антиоксидантів чудово підходить для профілактики хронічних захворювань. Має приємний горіховий смак, який покращує властивості їжі. Кунжутну олію рекомендують додавати в пательню наприкінці процесу, а не використовувати для повноцінного смаження.

У виборі жиру орієнтуйтеся на температуру обробки, час, вид продуктів, смак та ціну. Знайти корисні та поживні олії можна в інтернет-маркеті Маудау. На кухні завжди знадобляться декілька видів, які використовують для створення різноманітних страв.