Ужгородка Юлія Гайович розпочала вирощувати пряні трави, щоб мати завжди мати вдома свіжу м’яту. Хобі переросло у невеличку власну справу “Spices at Home”. Нині дівчина вирощує в горщиках пряні трави для кафе, барів, кондитерських і ресторанів, ароматні чаї і спеції – в урочищі «Цілюща гора», що в селі Верхня Солотвино.
З чого все почалося?
Вирощувати пряні трави розпочала у 2013 році. Першою була звичайна м‘ята. «Це був квітень, у доньки був день народження, я ж хотіла пригостити гостей безалкогольним мохіто. Але ми не змогли знайти свіжу м’яту у місті. В нагоді став горщик із цією рослиною, привезений з Угорщини. Але цей факт став початком моєї справи і відповіддю на запитання, де взяти свіжу м‘яту. Через 2 місяці посадила першу грядку із 50- ма кущиками», – розповідає Юлія.
Культура споживання зелених пряних трав та їх користь
«Потрібно не формувати культуру споживання, а прививати любов до споживання пряних трав. Адже це так смачно, коли додаєш кілька гілочок пряної зелені до звичайної страви. Ви отримуєте нову смакову насолоду, страва стає ароматнішою та апетитнішою. Маючи під рукою пряний горщик, ви завжди захочете до нього торкнутись, відчути аромат, подивитися, як розростається чи відновлюється рослинка. Це натурпродукт, і переконана, що жодна людина свідомо не додасть «хімію» в те, що опісля споживатиме. Отже ви будете впевнені в якості своєї зелені. Плюс, це економить ваш бюджет. – додає. – Якщо підрахувати, скільки часу і грошей ви витратите на відвідування магазину, пошук і вибір свіжої (а це далеко не завжди так) зелені, покупку великих упаковок, з яких ви навряд чи використаєте все, то ви будете здивовані, наскільки вигідніше купити зелень в горщику. А ще це приносить радість і задоволення».
Асортимент пряних трав – понад 20 сортів
З кожним роком асортимент поповнюється новими рослинами і новими сортами вже існуючих: 6 сортів м‘яти (було взагалі майже 15, залишила тільки улюблені), 4 сорти тим‘яну, 2 орегано, розмарин, 4 сорти базиліку, 4 сорти шавлії, тархун, карі, кілька видів кімнатних гострих перців. В цьому році асортимент поповнився медоносними пряними травами, зокрема гісопом, лофантом.
Власний ТОП 5 трав від Юлії Гайович
Це мята, тимьян, розмарин, базилік, шавлія. «Ще донедавна мене більше всього цікавив «смаковий» аспект пряних трав, але з часом почала вивчати і їх лікарські властивості. Висновок такий: кожна з моїх пряних трав має певні лікарські властивості, й чим ароматніша рослина, тим більший у неї спектр застосування. Моя фаворитка, звісно, це м‘ята, зокрема марокканська. Додаю її до всього: у чай, салат, коктейлі, десерти. Дуже активно використовую розмарин, тимьян і орегано. Чай ми п‘ємо з міксу усіх моїх пряних рослин», – розповідає Юлія Гайович.
Аромат пряних трав дарує позитивні емоції
«Аромат моїх рослин просто дивовижно впливає на моїх клієнтів, я бачу, як з’являється блиск в їхніх очах, радість на обличчі. Не раз казали: «Ми до вас прийдемо ще на ароматерапію». Ресторани та кафе вже давно й залюбки використовують пряні трави: їх аромат збуджує апетит, їх присутність зробить будь – яку страву набагато привабливішою», – веде далі.
Свіжі, сухі та заморожені пряні трави, що готові до вживання
«Більшість моїх пряних рослин за певних умов можна вирощувати вдома впродовж усього року. Всі можна висушити, при цьому вони майже не втрачають своїх смакових властивостей. З минулого року за порадою моєї постійної клієнтки, я почала заморожувати свіжі трави, – каже дівчина. – Як виявилось, чай із замороженої м‘яти надзвичайно ароматний й набагато якісніший, ніж з тієї м’яти, яка продається взимку. А зі свіжого базиліку я роблю песто, яке заморожую кубиками, і потім всю зиму маю смачне доповнення до соусів та салатів».
А ви знаєте, що у ресторанів, кав’ярень Ужгорода з’явилася можливість мати пряні трави навіть взимку? Клієнтами стають ті, для кого натуральність та свіжість у меню є вирішальними. Сьогодні клієнти «Spice_athome» поділяються на споживачів свіжої зелені (кав’ярні, кондитерські, ресторани, які використовують свіжі пряні трави у напоях, салатах, при приготуванні других страв, для оздоблення) та поціновувачів пряних трав у горщиках.
Де вирощують пряні трави?
«Вдома ми маємо теплицю, де й вирощуємо рослини. Але в цьому році вперше висадили у відкритий грунт на власні ділянці? (подивися, чи так? Обирали поле, де десятиліттями не велося сільськогосподарських робіт. Така ділянка знайшлася в урочищі «Цілюща гора» у селі Верхня Солотвина, на ділянці 50 соток. Поруч з ділянкою є струмок, вода якого багата на кремній. Головна особливість – вирощування без пестицидів, гербіцидів, інсектицидів. Поруч нема шкідливих виробництв і т. п.», – каже Ю. Гайович.
Продукцію Юлії Гайович сьогодні купують по Україні через інтернет
«З минулого року через карантинні обмеження люди активно почали шукати натуральні продукти онлайн. Ми скористались цим. Підписники сторінки почали звертатись з проханням, тому розпочали надсилати у горщиках пряні рослини по всій Україні.
Робочі контакти «Spices at Home», де вам запропонують пряні рослини онлайн.
- Фейсбук: Yulia Gayovich та сторінка Spices at Home
- Інстаграм: Spices_athome
- Тел. +380506753647
Якщо будете в Ужгороді, то маєте можливість прийти і забрати рослини самостійно.