Турінформ Закарпаття

Поради

Принцип роботи печі булер’ян

By Олександр Коваль

August 23, 2022

Перші печі подібної конструкції почали використовувати канадські лісоруби. Вогнище з конвекційними трубками дозволяло буквально за півгодини-годину рівномірно прогріти будиночок, де вони відпочивали та спали, до комфортної температури, а потім підтримувати її протягом 10-12 годин на одній закладці палива. ККД складає 80% – це дуже високий показник, помітно вищий, ніж в інших твердопаливних опалювальних приладів. асортимент булер’янів на сайті ukraine-standart.com.ua.

Незабаром переваги булер’ян були оцінені, і піч стали випускати провідні виробники теплообладнання. Булерьян – це оптимальне співвідношення ціни, ефективності та якості, а також повна незалежність від інших джерел енергії.

Принцип роботи опалювальної печі

Булер’ян може працювати у двох режимах: швидке прогрівання та тривале горіння. У першому випадку в топку закладається трохи дров, а заслінка пропускає в камеру згоряння багато повітря. Дрова горять швидко, віддаючи тепло, а конвекційні трубки (7 і більше), спрямовані на різні боки, рівномірно розподіляють гаряче повітря по кімнаті. Навіть досить велику площу з цим осередком можна опалити за годину.

Мало того, топка влаштована так, що до неї можна підключати повітропровід, а отже, прогріти й сусідні приміщення.

Другий режим призначений для підтримки температури. Топка повністю заповнюється дровами. Вологість палива має перевищувати 20%. Також необхідно встановити регулятор подачі повітря на мінімум. При нестачі кисню паливо не горить, а повільно тліє, виділяючи горючі гази, які накопичуються у другій камері та догоряють, виділяючи значну кількість тепла. Одного завантаження дров вистачає на 8-12 годин безперервної роботи. Але з першого разу підібрати оптимальне співвідношення дров та подачу повітря виходить не завжди, для цього знадобиться певний досвід.

Зверніть увагу, що під час тління утворюється велика кількість кіптяви, сажі та конденсату, які забруднюють димар. Тому його потрібно чистити ретельно і регулярно, а при розпалюванні або тривалому простому булер’яні в будинку може з’являтися запах гару. Також у топки немає спеціального піддону для збирання золи.

Існують особливі вимоги до димаря. Він обов’язково має бути висотою не менше 3 м, а краще – 5 м. Незалежно від того, з якого матеріалу виготовлений канал для димовиведення, його слід обов’язково утеплити та покрити теплоізолюючим матеріалом. Тяга в димарі порівняно невелика, тому робити бічні відводи не рекомендується.

Поверхня булер’ян під час роботи сильно нагрівається. Відповідно, встановлювати пристрій потрібно на відстані від дерев’яних поверхонь та предметів. Зовнішню поверхню вогнища також слід регулярно чистити, оскільки температура 100-120 ° C може викликати тління та загоряння пилу. Обов’язково подбайте про те, щоб діти або домашні вихованці не могли наблизитися до вогнища та отримати опік.

Попри ці нюанси, печі булер’ян дуже популярні завдяки ефективності, високій тепловіддачі та простоті експлуатації. Вогнища не вимагають значного простору, компактні та досить прості у монтажі. Ознайомтеся з рекомендаціями виробника та суворо дотримуйтесь їх у процесі встановлення.

Переваги печей булер’янів

Безумовною перевагою печі є дешевизна та доступність палива, а також дуже економна його витрата. Конструкція настільки проста, що використовувати обладнання може будь-яка людина, для цього не знадобиться спеціальна підготовка або наявність специфічних навичок.

Також до безумовних переваг вогнищ можна віднести:

Поради щодо використання

Топити булер’ян можна брикетами або тирси, пелетами, деревиною, але для розпалювання слід брати тільки дрова. Найкраще підійдуть тополя, береза, бук, осика. Смолисту деревину краще не використовувати – вона утворює більше кіптяви та конденсату в димарі.

Для швидкого розпалювання ніколи не використовуйте бензин, гас або інші легкозаймисті рідини.

Дрова обов’язково мають бути просушеними. За добу до закладки внесіть їх у будинок та підсушіть додатково. Перевіряти та очищати димар від сажі слід кожні 5-6 місяців (залежно від якості дров та інтенсивності використання печі).