На території винних районів Закарпаття почався переробки винограду, то ж є нагода продегустувати молоде вин або бурчак – смачний, легкий і корисний напій, що являє собою початок бродіння виноградного сусла.
Зазвичай його дегустація та знайомство з культурою виноробства починаються з середини жовтня і триває до середини листопада.
Ми підготували кілька порад, як вибрати справжній, якісний бурчак.
Винороби Закарпаття завжди наголошують:
- купувати слід лише те молоде вино, як сподобалось на смак. Тому, бурчак рекомендують скуштувати перед купівлею.
- Винороби Закарпаття ніколи не відмовлять у проханні продегустувати трохи вина, лише дегустація дасть уявлення про якість напою.
Що треба знати про молоде вино, бурчак.
Зовнішній вигляд бурчаку
- Бурчак, чи молоде вино з білого винограду повинне бути непрозорим, мати колір від молочно-жовтої до світлої охри. Каламутність молодого вина і наявність маленьких бульбашок вуглекислого газу означає, що воно продовжує бродити – це ознака якості. Якщо бурчак недостатньо каламутний або навіть прозорий, швидше за все, він розведений водою.
- Бурчак – «живий» напій, дріжджі в якому постійно працюють. Це добре видно при розливі вина в келих – бульбашки вуглекислого газу вивільняються з характерним шипінням, утворюється піна.
- Якщо молоде вино має коричневий колір, то це означає, що воно зроблене не з винограду, а з фруктів. Або це вино, що вже перебродило, в якому мало користі та підвищено вміст алкоголю, дріжджі вже померли та втрачено первісний смак.
- На дні келиха, стінках з якісним бурчаком можна побачити невеликий осад (це і є частинки живих дріжджів та залишки м’якоті). Інших домішок не повинно бути.
- Бурчак може бути і червоного кольору. Це молоде вино з синіх сортів винограду. Але у нього дуже малий термін зберігання, його як правило пропонують безпосередньо на місті чавлення винограду.
Аромат бурчаку
Бурчак повинен пахнути виключно виноградом, з якого він власне і виготовлений. Жодних запахів гнилі, розкладання дріжджів бути не повинно – їх наявність вказує на помилки винороба в процесі виробництва.
Вміст алкоголю
Молоде вино – слабоалкогольний напій, у порівнянний з пивом. На думку виноробів, ідеальна частка вмісту алкоголю в бурчаку – від 4 до 6% об. Однак нормою також вважається вміст алкоголю від 1 до 7% об. При цьому, якщо бурчак хороший, ви не відчуєте ні смаку, ні запаху спирту.
Смак бурчаку
- Молоде вино, бурчак має м’який солодкуватий смак виноградного соку, також присутня невелика кислинка.
- Після смак гармонійне, не повинні переважати ні солодкість, ні терпкість.
- П’ється бурчак дуже легко, алкоголь зовсім не відчувається, що досить небезпечно. Якщо захопитися, ноги почнуть заплітатися не гірше мови.
Як зберігати і пити бурчак
- Винороби не рекомендують пити бурчак охолодженим. Тому спочатку дайте йому зігрітися при кімнатній температурі. Можна навіть поставити пляшку з бурчаком під промені осіннього сонечка. Майже всі продавці так і чинять – зберігають вино в холоді, а безпосередньо перед продажем виставляють пляшки на прилавок.
- Зберігати бурчак потрібно в холодильнику, краще всього випити його протягом трьох днів, а ще краще – через кілька годин після купівлі. З кожним наступним днем напій буде помітно втрачати в смаку і користі.
- Тару з молодим вином потрібно обов’язково напіввідкрити, щоб у вуглекислого газу, що утворюється в процесі бродіння було куди виходити, а напій міг дихати. Щільно закрита пляшка може вибухнути, пам’ятайте про це.
Чим корисний бурчак?
Винороби люблять говорити, що для підтримки здоров’я людина повинна щороку випивати стільки бурчака, скільки крові в його тілі. Молоде вино містить велику кількість вітамінів груп B і C, які покращують травлення, зміцнюють серцево-судинну систему, сприятливо впливають на шкіру, волосся і нігті. У тілі дорослої людини міститься приблизно 5 літрів крові, тому не втрачайте даремно час і пийте бурчак.
Де купити молоде вино?
Найкраще купувати бурчак у місцевих виноробів. Тут ви будете точно знати, що вино свіже – найчастіше його розливають прямо з льоху, розташованого на території винограднику. На території Закарпаття, це Берегівський, Мукачівський, Ужгородський, Виноградівський та Іршавський райони.
Також якісний бурчак можна знайти у дегустаційних залах. Наприклад, в Ужгороді, працює декілька дегустаційних залів. Купуйте та дегустуйте у професіоналів, адже вони цінують якість, то ж тут натрапити на неякісне вино практично неможливо.
Впевнено купити молоде вино можна на святкуваннях та фестивалях. З цією метою започатковано в Ужгороді, Берегові та Мукачеві (День Святого Мартина) дні молодого вина. Слідкуйте за анонсами подій. Це найкращі місця, де можна впевнено казати, місце де проходить дегустація вин Закарпаття.
Застерігаємо Вас, у жодному разі не купуйте молоде вино та й вино на автомобільній трасі з дороги.
Туристи та гості Закарпаття, що планують свої відпустки чи робочі поїздки до Закарпаття у листопаді мають можливість та унікальну нагоду обрати винні тури, до виноробів, що саме в цей час вже мають молоде вино.
Подорожуйте та плануйте відпочинок в Закарпатті з Турінформ.