Сирний туризм Закарпаття – знайомство з культурою виробництва традиційної молочної продукції Закарпаття, овечого, козячого, коров’ячого, буйволячого молока.
Принципи сирного туризму Закарпаття дуже прості: спробувати сир лише у місцях його виробництва по усій території Закарпатської області.
Як результат, турист зможе міцно зв’язати в своїй пам’яті і своїй уяві смак, аромат, технологічні особливості, унікальні характеристики, таємниці виробництва, історію, легенди, в залежності від району (низовина, гори), культури (бойківська, лемківська, гуцульська, долинянська, угорська, словацька, румунська та інша).
Сирний туризм Закарпаття — це спеціалізований вид туризму, що має на меті дегустацію, споживання, купівлю сиру безпосередньо у виробника (на фермі, у спеціалізованому магазині, сироварні, дегустаційному залі, ярмаркові чи фестивалі).
Сирний туризм Закарпаття включає в себе:
- відвідування полонин, пасовищ;
- відвідування сироварень;
- відвідування ресторанів, що пропонують послуги дегустації традиційного закарпатського сиру;
- відвідування тематичних фестивалів;
- можливість фотографування на полонинах, пасовищах, місцях виробництва традиційної продукції;
- можливість споживання продукції безпосередньо у місці виробництва;
- можливість долучитись до процесу виробництва сиру
- відвідування інших спеціалізованих заходів.
Технологічна карта туристичного маршруту “Сирний тур Закарпаття”: