Цей міцний алкогольний напій цінують по цілому світу. Віскі виготовляється в різних куточках світу. При детальнішому знайомстві з цим напоєм, ви зустрінете американський, канадський, японський, шотландський та ірландський види. Вони різняться за інгредієнтами та смаком. Бренди випускають як преміальне віскі, так і алкоголь, який смакуватиме у складі коктейлів. Міцність справжнього айрішу варіюється від 40 до 60% об. Деякі сорти досягають 70 градусів. Їх виготовляють в Японії та Шотландії.
З чим подавати віскі
Айріш преміального класу заведено пити чистим. Саме так ви зможете насолодитися його насиченим смаком і ароматом. Проте існують різні традиції споживання цього напою. Зокрема в Шотландії в склянку зі скотчем додають трохи води — вона злегка понижує міцність алкоголю. В Америці пропонують пити віскі з льодом. Щоправда, такий спосіб споживання не визнають в Ірландії — на батьківщині напою. Через лід температура айріша нестабільна, адже холодні шматочки швидко тануть від тепла рук, що своєю чергою впливає на смак. Є ще один спосіб подачі віскі — напій можуть розбавляти соками. Мова йде про односолодові види айрішу. Для таких міксів використовують різні види нектарів. Ви можете обрати той, що смакуватиме вам — вишневий, ананасовий, яблучний. Додайте 3 частини алкоголю й 1 соку. Важливо, аби смак віскі залишався яскраво вираженим. Американські сорти поєднують з колою та содовою. Ви можете знайти складові для смачних коктейлів та довідатися вартість Джим Бім на Маудау. Японські види розбавляють невеликою кількістю мінеральної води. Тут відомий і мікс під назвою «Міцуварі», згідно з рецептурою якого у високому келиху поєднується віскі, содова та лід.
Які страви смакують до скотчу
Традиційно вважається, що напій не потребує закуски. В країнах, де віскі споживається давно його не поєднують з іншими стравами. Деякі поціновувачі можуть викурювати під нього сигари. Спеціалісти стверджують, що їжа перекриває аромат та смак айрішу. Однак алкоголь без закуски не надто прийнятий у ментальності українців. Тому в країні заведено поєднувати скотч з різними стравами та робити його класичним частуванням до столу. Вибір закуски залежить від типу віскі:
- односолодові поєднуються з м’ясом птиці, бараниною, яловичиною, телятиною;
- м’які купажовані пасують до копченого лосося чи іншої риби;
- айріш із трав’яним ароматом подають з морепродуктами.
Універсальним варіантом для різних сортів цього алкоголю є диня. Її нарізають тонкими шматочками, а часом навіть складають на основі плоду цілі канапе. Пасують до скотчу і десерти. Зокрема, можна подати алкоголь з тістечками, тортами, гірким шоколадом. Смачні пригощення для гостей представлені на МАУДАУ. Смакує айріш і до кави. Проте варто пам’ятати, що всі люди різні. Тому шукайте власні вдалі поєднання. Так ви зможете побалувати себе і смачно почастувати гостей.