Закарпатська кухня ТОП 10, що популярні серед жителів Закарпатської області, страви, що представлені у меню закладів харчування, та подають туристам.
Закарпатська область відома не лише своїми пам’ятками природи з її краєвидами, традиціями та культурою, пам’ятками дерев’яної та кам’яної архітектури, термальними водами, санаторіями з мінеральними джерелами, але й звісно стравами закарпатської кухні.
За минуле тисячоліття, гастрономічна карта та меню Закарпаття сформувалось особливостями та компактним проживанням тут різних національностей.
ТОП 10 страв закарпатської кухні
Перші страви закарпатської кухні (довільний перелік популярних страв)
- Бограч гуляш, суп який є найпопулярнішим, серед запитів туристів, та пропонується у багатьох закладах харчування
- Квасоля, тут кажуть пасуля з квашеною капустою, можуть подавати, як з сметаною, так і без
- Грибна юшка
- Курячий бульйон, у регіоні кажуть поливка
- Борщ, традиційна українська страва
- Овочевий суп
- Рибна юшка, це може бути класична угорська холасле, або юшка з форелі
- Боб-левеш, традиційний квасолевий суп
- Суп з копченостями
- Суп з квашеної капусти
Другі страви закарпатської кухні (довільний перелік популярних страв)
- Рокот-крумплі, улюблена ситна та калорійна страва
- Кнедлі з м’ясним гуляшем
- Голубці, як з рисом так і з грибами. Зверніть увагу, що вони особливо смачні, як з молодою так і квашеною капустою
- Токан, кухня жителів гір. Це страва з кукурудзяної крупи, овечим сиром бринзою та шкварками
- Кремзлики з сметаною
- Лоці печене, це шматок смачної корейки, запеченою з червоною паприкою, сметаною, подають з картоплею
- Гомбовці, сирні кульки, які відварюють та подають з варенням, сметаною
- Перкельт
- Ріплянка, традиційна страва села Колочава та території Національного парку Синевир
- Бануш. Гуцульський делікатес, в Закарпатті є навіть відповідний фестиваль на Рахівщині.
Олександр Коваль, Турінформ Закарпаття