Ужок

Турінформ Закарпаття

Новини Закарпаття

Закарпатське море і тунець, дуби-чемпіони й унікальна екосадиба

By Олександр Коваль

April 06, 2021

Що ще у новому туристичному маршруті Ужанською долиною? Закарпаття асоціюється передусім із горами й природою. Відтепер ви знатимете ще й про тутешнє море, про смачні делікатеси і про людей, які роблять наш край особливим.

Усе це і значно більше покажуть у новому туристичному маршруті «Від Сяну додому» в рамках проєкту «Пізнай Ужанську долину».

Межа областей

Авторка маршруту Аліса Смирна розповіла про цікаві місця й смачні місцеві страви, які пропонує туристам на Перечинщині.

Алісо, чим особливий ваш маршрут? Яка головна його фішка?

У назві маршруту використовуєте гру слів. Як і чому виникла така ідея?

У маршруті мало пам’яток і багато природи. Чому так розставили пріоритети?

Ужанська долина

Розкажіть трохи детальніше про природні цікавинки маршруту. Чим здивуєте?

Однак шлях до цивілізації у маршруті все ж таки є. Показуєте лемківську садибу і музей Перечина.

А ще пропонуєте відвідати стратегічні об’єкти. Які?

Один із них – тунель біля вже згаданого «одинокого тунця». Також тут можна знайти залишки молюсків чи мушель. Взагалі тунелі дуже рідко є об’єктами для відвідин, тому раджу зайти всередину. До того ж, він ще й дуже фотогенічний. Тут відкриваються чудові краєвиди і вид на село Волосянка Закарпатська.

тунель волосянка

Цей тунель був забороненим і його охороняли у радянські часи. А все, що заборонене, завжди цікаве. Це як портал у минуле. Там навіть радянська зірка досі висить. Інший стратегічний об’єкт – бункери Лінії Арпада.

Лнія Арпада

Це місце доступне, маршрут іде всього кілометр. Він дуже гарно маркований, пролягає через буково-грабовий ліс, можна добре роздивитися доти.

 Неочікувано маршрут пов’язаний і з відомою постаттю…

А чим смачним здивує подорож?

У нас буде декілька смачних точок. Дуже люблю, коли турист під час подорожі сприймає місцевість візуально, на смак, на дотик і на слух. Із гастрономії це торт «Ужанська долина», це відомі тістечка кондитера Йозефа Шнайдгена у виконанні Галини Репарюк, це сири, м’ясо мангалиці і равлики.

торт Ужанська долина

Ну і ми активно працюємо з місцевими закладами, щоб вони розробляли локальне меню. Вже маємо цікаві та смачні пропозиції.

Маршрут видається дуже насиченим. Мабуть, потрібно і перепочити десь… Скільки часу займає прогулянка і чи є де зупинитися?

Я випробовувала маршрут на власному велосипеді. Щоб було комфортно, варто планувати поїздку на два дні. Але у довгий світловий день можна встигнути подивитися все. За умови, що ви приїжджаєте о 7 ранку і проводите тут час аж до пізнього вечора.

Зупинитися можна у велосадибі «Bed&Bike Dobra Nuc» у Дубриничах. Це моя віддушина, мій проєкт, моя дитина. У старому зерносховищі ми створили унікальне місце для відпочинку. На другому поверсі у нас садиба для велотуристів. Це такий бюджетний вид відпочинку та ночівлі на матрацах для тих, хто не хоче везти за собою намети. На першому поверсі ми зробили столи, зібрали старожитності, робимо там народні гуляння, табори, гастровечірки, женимо туристів і видаємо їм свідоцтво про одруження, яке дійсне лише в карпатських селах.

велосадиба Дубриничі

Ми використовуємо лише локальні сезонні продукти, для допомоги залучаємо місцевих людей. Це все складові справжнього сільського туризму. Зараз ми сортуємо сміття, надаємо речам друге життя, у нас навіть посуд на великі весілля різний. Різні некомплектні чашки, тарілки, стакани. Те, що інші би викинули, ми забираємо. Ми можемо собі дозволити купити сервіз на 50 осіб. Але нам важливо, щоб старі речі жили.

Тож не хвилюйтеся: у цьому маршруті вам буде цікаво, смачно і комфортно.

*** Проєкт «Промоція історико-культурної та природної спадщини Ужанської долини через формування нових партнерств і створення нових продуктів» реалізує ГО «Щасливі діти» у партнерстві з ГО «Асоціація фахівців туристичного супроводу Закарпаття» за підтримки Українського культурного фонду. Пресслужба ГО «Щасливі діти»