Турінформ Закарпаття

Поради

Баньки, крумплі печені на шпаргиті

By Олександр Коваль

July 20, 2018

Одна з найулюбленіших страв закарпатської кухні, спечена по особливому картопля, або як кажуть на Закарпатті – баньки, на поверхні плити – шпорі, шпаргиті.

Це надзвичайно популярна страва на Закарпаті, тут її називають баньки, по простому картопля, запечена на відкритій печі.

Що треба знати про баньки?

Дуже гарно пояснив Максим Адаменко, керівник мукачівського турінфоцентру, що пропонує Вам щоденні екскурсії в Мукачево:

Хто знає, що таке – банькИ (наголос на останні складі)?

Се такі крумплі, заонанджені на шпорі без олайа!

Хто знає, що таке: крумплі, шпор, олай?

Кіть не знаєте – Ласкаво просимо в Закарпаття!

Крумплі, фрічки, баньки, ріпа, паляниці, кіхлики, леплики… Так різноманітно називається в Закарпатті картопля, нарізана скибочками і печена на розпеченій чавунній поверхні шпора, зверху якої щедро посипали сіллю. Скибки картоплі (крумплів) пришкварюються з одного боку, потім їх перевертають на другий бік. Коли вже готові, то змітують їх у великий танірь (тарілку) і додають м’яцкану цибулю і поливають битим олайом (віджатою олією, нерафінованою)…

Дамо трохи пояснення закарпатських слів:

Слід відзначити, що у різних частинах Закарпаття, по різному називають цю страву, наприклад на  на Рахівщині просто кажуть “ріпа печена на шпорі”.

Рецепт традиційної печеної картоплі, яку в Закарпатті називають баньки, або крумплі на шпорі дуже простий. Слід відзначити, що дана страва входить до переліку ТОП 10 найпопулярніших страв домашньої кухні Закарпаття, а також до переліку пістні страви.

Баньки з олією та часником, фото: Edgar Peti

Як приготувати баньки? Подаємо класичну технологію приготування:

Це одна з найулюбленіших страв закарпатської кухні — смаженої картопля, або, як тут її люблять називати, баньки. Це не просто страва, це витвір мистецтва, що поєднує в собі простоту та глибину смаку, здатний заворожити навіть найвибагливіших гурманів!

Інгредієнти:

Скибки картоплі на поверхні печі, з сіллю

Приготування:

Порада:

Нехай смак баньок занурить вас у закарпатські традиції, де кожен шматочок картоплі розповість свою історію. Смачного.

Не забудьте, перевіряєте вилкою, повинна відчуватись м’якість картоплі, та зміна забарвлення, з’являється скоринка.

Як споживати баньки?

Споживати баньки можна одразу, давши трохи охолонути.

Дуже рекомендуємо споживати баньки одразу, поки теплі. Розігрів не дасть той смак та аромат.

Читайте також, інші рецепти закарпатської кухні:

Шановні наші читачі, напишіть у коментарі про свої спогади. Чи готували Вам баньки? Нам дуже цікаво.

Усім гарного дня.