Основні факти про головний, автентичний гастрономічний продукт жителів Закарпаття.

Турінформ Закарпаття

Новини Закарпаття

Бринза – смак Закарпаття

By Олександр Коваль

May 23, 2016

Овечий сир бринза та продукція вівчарства, для жителів краю завжди являлась однією з головних страв, а сьогодні це не від’ємний атрибут поняття смак Закарпаття.

Як повідомляє Туристично інформаційний центр “Турінформ Закарпаття”, перша ймовірність появи традиції виробляти сир, припадає з періодом появи скотарства, від тоді, відколи в Карпатах почали випасати овець. Продукція вівчарства зайняла важливе і заслужене місце не тільки в закарпатському шлунку, але і стала невід’ємною частиною гуцульської душі. Слово бринза запозичене з румунської мови, де воно однак означає сир взагалі.

Бринза – смак Закарпаття

Сир бринза, або бриндза, чи бриндзя є сичужним розсільним сиром, що виготовлений з овечого молока за допомогою ферменту з натурального сичуга свійської худоби.

Як правило цей сир білого кольору, ззовні нагадує домашній сир, має молочний солонуватий смак. Для зручності споживання, сир виготовляють у вигляді округлих головок (будз) вагою до 1 кілограма.

Через популярність, він вживаний в кухні жителів регіону Карпат, а також сусідніх прилеглих територій. Бринза це найпопулярніший сорт сиру в Карпатах.

За смаковими властивостями та технологією виробництва бринзи схожим є грецький сир фета.

З метою збереження традицій виробництва, та популяризації закарпатської кухні, на Закарпатті проводять декілька подій (фестиваль Гуцульська бринза, прововоди отар на полонини), на котрих головними дієвими особами є вівчарі, вівці, та звісно продукція вівчарства бринза.

За твердженням вівчарів, випасання овець – суто чоловіча справа, а продукт – бринза дає, за переказами закарпатців, чоловічу силу, місцеві іменують не інакше як “гуцульська віагра”.

Традиційні гірські святкування є досить схожими, але й мають свої відмінності. Так свято починається з мелодій трембіт, мандолін і дримб, виступів музик та співаків. Багато людей вдягнуті у національний одяг, вишиванки, охочі дегустують різні сорти і види овечої бринзи, а також бринзи з козячого молока, купують покривала (ліжники), що зроблені з шерсті баранів, а також смакують свіжо приготований банош, або бануш (страву зі сметани та кукурудзяної муки), обов’язково їдять карпатський бограч (дуже гостра страва з картоплі і м`яса), куліш (кукурудзяна каша зі шкварками та цибулею). Колоритом є те, що усі страви готуються тут же, прямо просто неба.

Бринза – найулюбленіша їжа верховинців, обов’язковий компонент для понад 30 страв

Бринза наділена, життєдайною енергією, яка потрапила до неї із соком понад 60 лікарських трав, що збагачують флору Карпат. Підвищує імунно-захисні функції, збагачує організм кальцієм та іншими мінеральними добавками.

Бринза, є входить до кошика сувенірів, які везуть туристи з Закарпаття

Бринза нарівні з верховинською яфиною покращує зір, покращує мікрофлору шлунку, додає енергії і бадьорості.

Популярними є відпочинок у Рахівському районі Закарпаття та зокрема фестиваль “Рахівська бринза”, фестиваль, що проходить на початку вересня у м. Рахів, і є одним з тих фестивалів Закарпаття,  що входить в десятку подій, які варто побачити на території Закарпаття.

Традиційно фестиваль “Рахівська бринза”, що проходить поруч з географічним центром Європи відвідують понад 10 тисяч чоловік. Рекордним був 2009 рік, на фестиваль приїхало близько 30 тисяч гостей. За даними Турінформ Закарпаття, даний фестиваль відвідали гості з усіх областей України, а також Угорщини, Словаччини, Польщі, Румунії та Швейцарії.

Джерело: Туристично інформаційний центр “Турінформ Закарпаття”.

Вам буде цікавою наступна інформація:

Рецепт приготування баношу

Рецепт приготування грибної мачанки

5 традиційних Карпатських страв з бринзою

Корисна інформація: