Овечий сир бринза та продукція вівчарства, для жителів краю завжди являлась однією з головних страв, а сьогодні це не від’ємний атрибут поняття смак Закарпаття.
Як повідомляє Туристично інформаційний центр “Турінформ Закарпаття”, перша ймовірність появи традиції виробляти сир, припадає з періодом появи скотарства, від тоді, відколи в Карпатах почали випасати овець. Продукція вівчарства зайняла важливе і заслужене місце не тільки в закарпатському шлунку, але і стала невід’ємною частиною гуцульської душі. Слово бринза запозичене з румунської мови, де воно однак означає сир взагалі.
Бринза – смак Закарпаття
Сир бринза, або бриндза, чи бриндзя є сичужним розсільним сиром, що виготовлений з овечого молока за допомогою ферменту з натурального сичуга свійської худоби.
Як правило цей сир білого кольору, ззовні нагадує домашній сир, має молочний солонуватий смак. Для зручності споживання, сир виготовляють у вигляді округлих головок (будз) вагою до 1 кілограма.
Через популярність, він вживаний в кухні жителів регіону Карпат, а також сусідніх прилеглих територій. Бринза це найпопулярніший сорт сиру в Карпатах.
За смаковими властивостями та технологією виробництва бринзи схожим є грецький сир фета.
З метою збереження традицій виробництва, та популяризації закарпатської кухні, на Закарпатті проводять декілька подій (фестиваль Гуцульська бринза, прововоди отар на полонини), на котрих головними дієвими особами є вівчарі, вівці, та звісно продукція вівчарства бринза.
За твердженням вівчарів, випасання овець – суто чоловіча справа, а продукт – бринза дає, за переказами закарпатців, чоловічу силу, місцеві іменують не інакше як “гуцульська віагра”.
Традиційні гірські святкування є досить схожими, але й мають свої відмінності. Так свято починається з мелодій трембіт, мандолін і дримб, виступів музик та співаків. Багато людей вдягнуті у національний одяг, вишиванки, охочі дегустують різні сорти і види овечої бринзи, а також бринзи з козячого молока, купують покривала (ліжники), що зроблені з шерсті баранів, а також смакують свіжо приготований банош, або бануш (страву зі сметани та кукурудзяної муки), обов’язково їдять карпатський бограч (дуже гостра страва з картоплі і м`яса), куліш (кукурудзяна каша зі шкварками та цибулею). Колоритом є те, що усі страви готуються тут же, прямо просто неба.
Бринза – найулюбленіша їжа верховинців, обов’язковий компонент для понад 30 страв
Бринза наділена, життєдайною енергією, яка потрапила до неї із соком понад 60 лікарських трав, що збагачують флору Карпат. Підвищує імунно-захисні функції, збагачує організм кальцієм та іншими мінеральними добавками.
Бринза, є входить до кошика сувенірів, які везуть туристи з Закарпаття
Бринза нарівні з верховинською яфиною покращує зір, покращує мікрофлору шлунку, додає енергії і бадьорості.
Популярними є відпочинок у Рахівському районі Закарпаття та зокрема фестиваль “Рахівська бринза”, фестиваль, що проходить на початку вересня у м. Рахів, і є одним з тих фестивалів Закарпаття, що входить в десятку подій, які варто побачити на території Закарпаття.
Традиційно фестиваль “Рахівська бринза”, що проходить поруч з географічним центром Європи відвідують понад 10 тисяч чоловік. Рекордним був 2009 рік, на фестиваль приїхало близько 30 тисяч гостей. За даними Турінформ Закарпаття, даний фестиваль відвідали гості з усіх областей України, а також Угорщини, Словаччини, Польщі, Румунії та Швейцарії.
Джерело: Туристично інформаційний центр “Турінформ Закарпаття”.
Вам буде цікавою наступна інформація:
Рецепт приготування баношу
Рецепт приготування грибної мачанки
5 традиційних Карпатських страв з бринзою
Корисна інформація:
- Бринза та натуральний овечий сир, ковбаси, сири від ФГ «Ростока» від Марії та Дмитра Оприш. Адреса: с. Нижня Апша, Тячівський район, Закарпатська область, подробиці за тел +38 096 432 71 66
- Традиційна Бринза Хустщини, довідка за телефоном 098 479 5319