Дослідник правдивої закарпатської кухні Владислав Товтин у 3-й день Великодня приготував традиційну страву – дзяма, яку готували на Закарпатті з тих продуктів, які залишаються після великодньої гостини.
Дзяма – проста в приготуванні і добре справляється з наслідками надмірного споживання масної їжі та міцного алкоголю. Основою дзями є шовдарьова юха, що лишається від варіння традиційного буженого шовдаря. Цей насичений вивар заправляють сметаною і додають все, що лишається після великодньої гостини.
Нарізають залишки шовдаря і пикниці, кришать черстві шматки паски, додають зеленину і варені яйця: кожен має свій рецепт цьої культової страви. Зараз я приготував дзяму за рецептом моєї баби Ержи, з рисом та квасною капустою, яка мені дуже смакувала у дитинстві.
Дзяма по-доманинські:
Як готувати Дзяму?
- Береме варити у горниць шовдарьову юху, додавши дакулько зубчику чеснока, бобковий лист і попирь у зернах.
- Пак даєме мало квасної капусти, чекаємо як вона увариться, товди додаме і жминю ріскаші, вариме вшитко на мягко.
- Розколотимо окремо горня верхнини з єднов ложков білої муки, та й заправиме дзяму в горнцьови. Даме юй добре прокипіти, вержеиме суль і молотий попрь.
- Кідь дзяма не дуже квасна на смак, заквасниме двома-трьома ложками оцту.
- Рекомендую додати надрубно посічену зеленину.
- Добра їсти дзяму як горячу, так і студену.
Джерело: Фейсбук сторінка Владислава Товтина
Читайте також: Рецепти кухні Закарпаття