Якщо Ви їдете у відпустку в Закарпаття, обов’язково заплануйте візит на одну з унікальних ферм, де є можливість не лише поспілкуватись з місцевими жителями, побачити їх побут, але й звісно про дегустувати та купити сир.
Даний перелік не є повний, буде доповнюватись по мірі здійснення візиту на сироварні.
Плануючи візит у Закарпаття, відвідайте унікальні сироварні українських Карпат, що виготовляють сир, з молока корів, кіз, овець та буйволів.
Селиська сироварня – сир, з коров’ячого молока
Унікальним є не лише продукт, а й сам факт, що сир тут виробляють з екологічно чистого закарпатського молока, яке, до речі, беруть у місцевого населення, за швейцарською технологією без домішок та консервантів. Під час екскурсії Ви можете бачити, як робиться сир, адже це діюче виробництво.
Виготовляють три види сиру: сир “Селиський” відноситься до різновиду напівтвердих сирів, сир «Хуст» відноситься до м’яких сирів, сир «Нарцис Карпат» -напівтвердий.
Виробник є членом громадської спілки “Карпатський смак” https://tuca.com.ua/
На ділянці між селами Липча та Нижнє Селище знаходиться фермерське господарство, що виготовляє бринзу. Фермери на пасовищах перебувають сезонно, з травня по жовтень.
Увага: екскурсію на сироварні бажано замовляти заздалегідь.
Контакти по телефону: тел.: +38 (03142) 7-51-88
Подробиці на сайті: Селиська сироварня
Традиційна Бринза Хустщини – сир бринза з овечого молока
Виробництвом бринзи займається «Асоціація вівчарів Хустщини» – це єдине професійне об’єднання вівчарів, що створено виключно за ініціативи виробників і без підтримки влади та грантів.
Увага, виробництво сиру сезонне. Відвідати місце виробництва сиру можна у теплий період року, за попередній замовленням.
Сир бринза складається з цільного овечого молока (не менше 80%), цільне козяче молоко.
Що важливо! Купуючи бринзу, яку виготовляє “Асоціація вівчарів Хустщини”, Ви тим самим надаєте підтримку ініціативам направленим на збереження традицій вівчарства Хустського району.
Де купити бринзу? На сьогодні, що б купити “Традиційну бринзу Хустщини” необхідно зателефонувати за телефоном +38 – 067 386 51 09, та замовити партію бринзи з доставкою Новою поштою
Подробиці на сторінці: Традиційна бринза Хустщини
Еко ферма “Зелений гай” – козячий сир
На фермі «Зелений Гай» постійно утримують 3 корів породи Карпатська Бура для забезпечення молоком та молочною продукцією потреби жителів ферми та відгодівлі свиней. Виготовлення сиру на фермі «Зелений гай» забезпечують 20 кіз, в основному альпійської породи, та 2 цапи.
Окремо слід відзначити козячий сир, типу брі. Виготовлення сиру на фермі «Зелений гай» забезпечують 20 кіз, в основному альпійської породи, які пасуться на екологічно чистих луках та пасовищах околиці ферми. Також, Ви можете побачити, як виготовляють домашній сир з козиного молока.
Тут Ви (увага: за попередніми домовленостями) зможете про дегустувати та купити домашні продукти харчування: козячий сир, ковбасні вироби, бекон, копченості.
Виробник є членом громадської спілки “Карпатський смак” https://tuca.com.ua/
Адреса: с. Нижнє Селище, Хустський район, Закарпатська обл.
Довідка за телефоном: +38 097 23 52 916
Подробиці на інтернет сторінці: Еко ферма Зелений Гай
Ферма буйволів – сир з буйволячого молока
Якщо Ви хочете дізнатися яка справжня моцарела на смак, то Вам саме сюди. Тут Ви зможе навіть побачити, як роблять сир моцарелла – а його роблять з молока буйволів.
Дегустаційний зал працює щодня, але Ви повинні розуміти, що Вам краще дзвонити заздалегідь, що б домовиться про час візиту, так як на фермі буйволів постійно кипить життя і відбуваються різні технологічні процеси виробництва продукції і догляд за чорними буйволами. Тут Ви, звичайно ж, можете купити сир.
На дегустацію Вам запропонують: сир твердий (з молока буйвола), сир плавлений, сир моцарелла (з молока буйвола), сир (з молока буйвола), молоко буйвола, масло з молока буйвола, сир Панир (адегейскій), а також є сир овечий , бринза, вурда (рикотта). Але якщо Ви будете замовляти дегустацію, то Вам слід уточнити наявність тих чи інших продуктів.
Адреса: Закарпаття, Виноградівський район, село Олешник
Довідка за телефоном: 068 – 023 – 56 – 40
Подробиці на сторінці: ферма Карпатський буйвіл
Перечинська мануфактура – сир з коров’ячого молока
На сироварні дуже бережливо відносяться до молока, тому прагнуть приготувати з нього максимально якісний сир. До прикладу, з сиворотки, яка тут залишається після виробництва різних видів сиру “Перечинська мануфактура” виготовляє сир рікоту.
Дегустаційна тарілка (уточнюйте на момент дегустації) складається з 8 типів сиру: рікота, камембер, молодий свіжий сир – полонинський з перцем, полонинський без перцю, перечинський (витриманий 2 місяці), перечинський молодий з пажитником, сир типу качота.
Контакти сироварні: Перечин, вул. Ужанська 30/14 П,
Довідка за телефоном: +380952247354
Подробиці на сайті: Перечинська мануфактура
6. Сироварня Розенталь, село Кваси
Спеціалізація сироварні Розенталь – переробка молока, що дають карпатські корови, що випасаються на високогір’ях, навколо села Кваси, та виробництво сиру:
- твердий сир
- напівм’який сир
- йогуртовий сир.
Більше інформації на сторінці сироварні Розенталь.
Адреса сироварні Розенталь:
- Рахівський район, село Кваси
- урочище Васкул.
Зверніть увагу, що б потрапити на зазначені сироварні, слід попередньо замовляти екскурсії, тривалість перебування триватиме від 40 до 60 хвилин, в залежності від ферми.