Турінформ Закарпаття

Поради

Гуслянка: Карпатський йогурт

By Олександр Коваль

April 28, 2020

Гуслянка – автентична, кисломолочна страва, що відновлює життєві сили, нормалізує вагу та травлення з карпатського регіону, яку виготовляють з молока. 

Карпатський регіон багатий на смачні, автентичні продукти. Тут серед природи та гір виготовляють традиційні сири – бринзу, будз, вурду. А як щодо гуслянки – автентичного карпатського йогурту?

Громадська спілка “Карпатський смак” звертає увагу на автентичну страву жителів гір – гуслянку, що входить до переліку страв гуцульської кухні, та відображає культуру гуцулів українських Карпат.

Що цікаво треба знати про гуслянку?
Як використовують гуслянку?

Кожен район гуслянку використовує по різному. ЇЇ можна додавати в кукурудзяну кашу, до картоплі. Влітку гуцули роблять з неї освіжаючі напої: додають джерельну воду, свіжий домашній сир, сметану.Можна використовувати як соус та для десерту. У горах гуслянку їдять з варениками, різними кашами.

Гуслянка дуже добре сприяє травленню, нормалізує вагу, а ще допомагає від похмілля.

Як приготувати гуслянку в домашніх умовах?

Інгредієнти для приготування гуслянки:

Рецепт приготування баношу

Баньки – рецепт приготування

Рецепт приготування глінтвейну

Рецепт приготування бограч-гуляшу

Гуцульський смак: ТОП 10 скарбів гуцулів України