Ще одна гастрономічна родзинка кухні Закарпаття, перша страва пудбивана пасуля. Страва з квасолі, або як її тут називають – пасуля, котра входила у перелік головних компонентів харчування жителів краю, адже квасолі та молока у них було достатньо.
Турінформ Закарпаття продовжує Вас знайомити з цікавими рецептами закарпатської кухні, та подаємо Вам інформацію про улюблену страву жителів краю – підбивана квасоля.
Закарпатська кухня – пудбивана пасуля
Пасуля підбивана – це традиційний суп, який відзначається на кулінарній карті Закарпаття. У цьому регіоні термін “пасуля” використовується для позначення звичайної квасолі, що робить легким визначення основного інгредієнту цього страви.
Окрім квасолі, у складі пасулі підбиваної обов’язково знаходиться молоко. Ці два продукти відзначаються широким поширенням в регіоні і є доступними для простих селян. Багатші люди могли додавати до цього супу копченості та м’ясо для більшого смакового розмаїття.
За смаком та вподобаннями, її можна готувати з м’ясом, копченостями чи без них. Але Ви розумієте, що найсмачнішою є саме повна версія рецепту. Спробуйте кухню Закарпаття на смак.
Страва входить у перелік: Закарпатська кухня перші страви
Список продуктів для приготування підбиваної квасолі:
- квасоля 400 гр
- сметана 300 гр,
- молоко 150-200 мл
- мука 3-4 ст.л.
- копчене м’ясо на кістці, чи пікниця 300 гр
- лавровий лист 2 шт
- сіль та перець.
Як приготувати? Подаємо рецепт кухні Закарпаття, що пропонує таку послідовність дій.
Промити квасолю, далі залити її холодною водою, та залишити у воді на ніч.
Далі у холодну воду поставити варити кістку (м’яса має бути не багато, адже це більше для смаку) і через 1 годину додати квасолю разом з лавровим листом.
Далі варимо до м’якості квасолі (орієнтовно це може тривати 2 години, залежить від типу квасолі).
Потім, окремо змішуємо сметану, молоко та муку.
Заправляємо суп сметанною заправкою. Солимо та перчимо. Доводимо до кипіння і вимикаємо вогонь.
Декілька фішок від гурманів та любителів кухні Закарпаття:
- Якщо Ви хочете зробити суп пісними, то не додавайте м’ясо, чи пікницю, а просто заправте квасолю мукою.
- Розділіть м’ясо з кістки, що варилась в супі та подайте дрібними шматками та зеленю укропу
- До супу дайте, свіжий, чорний хліб
- Справжні закарпатці до смаку, мажуть хліб мастю (смалець) та закусують часником
- Даний суп можна їсти й охолодженим, кімнатної температури.
На сьогодні, на погляд “Турінформ Закарпаття”, найсмачніша підбивана пасоля подається гостям у корчмі Підкова, в Перечині, як на фото. Саме там Ви можете не лише її скуштувати, але й замовити повну дегустацію улюблених страв, подробиці на сторінці: Смак Закарпаття – 15 популярних страв закарпатської кухні.
Смачного Вам, Ваш Турінформ Закарпаття
Вам також будуть корисними наступні публікації на тему кухня Закарпаття:
Відкриваємо для вас Закарпаття: досліджуйте унікальний світ цього чарівного регіону з Турінформ.