Турінформ Закарпаття

Поради

Ґаламбиць – регіональна кухня Закарпаття

By Олександр Коваль

April 13, 2020

Коли говорять про закарпатські страви з кукурудзи (киндериця, тингериця, мелай ітд), то в першу чергу згадують таку страву як банош, але більш поширеним в Закарпатті є токан.

Цю страву часто можна зустріти в меню закладів з традиційною кухнею. Але банош є характерною традиційною стравою лем у закарпатських гуцулів, які мешкають у Рахівському районі на сході краю. Більш поширеним в Закарпатті є токан, який в різних варіантах готують у більшості гірських районів Закарпаття. Ще мож згадати ріплянку, кулешу чи мелайник.

У долішніх селах страви з кукурудзяного борошна також складали значну частину повсякденного раціону.Зазвичай варили рідкий “чир”, чи густішу “замішку”, та їли їх з молоком. Та мені найбільше подобається проста селянська страва, яку наші предки кликали “ґаламбиць”.

Ґаламбиць з кваснов капустов:

Автор: Владислав Товтин

Вам також будудуть дуже цікавими наступні публікації про страви закарпатської кухні від “Турінформ Закарпаття”:

Рецепт приготування баношу

Баньки – рецепт приготування

Рецепт приготування глінтвейну

Рецепт приготування бограч-гуляшу

Грибова мачанка – регіональна кухня

Закарпатські галушки – регіональна кухня