Коли говорять про закарпатські страви з кукурудзи (киндериця, тингериця, мелай ітд), то в першу чергу згадують таку страву як банош, але більш поширеним в Закарпатті є токан.
Цю страву часто можна зустріти в меню закладів з традиційною кухнею. Але банош є характерною традиційною стравою лем у закарпатських гуцулів, які мешкають у Рахівському районі на сході краю. Більш поширеним в Закарпатті є токан, який в різних варіантах готують у більшості гірських районів Закарпаття. Ще мож згадати ріплянку, кулешу чи мелайник.
У долішніх селах страви з кукурудзяного борошна також складали значну частину повсякденного раціону.Зазвичай варили рідкий “чир”, чи густішу “замішку”, та їли їх з молоком. Та мені найбільше подобається проста селянська страва, яку наші предки кликали “ґаламбиць”.
Ґаламбиць з кваснов капустов:
- Вариме з нагрубо помеленої киндериці густу замішку, добре розмішуючи, доки вона не зачне одставати од горнця і варіхи.
- Пак ложков, змоченов у воді, намітуємо на широкий танір друбні галушки.
- Коли то вистигне, змастиме олайом з попраженов, надрубно посіченов, цибульов.
- Пак то з’єднуємо з кваснов капустов і приправиме попрьом ай червенов папригов.
Автор: Владислав Товтин