Грибова мачанка – традиційна пісна страва, що рекомендується для вживання у Великий Піст, та є популярною в регіоні, та входить у поняття закарпатська кухня.
Сьогодні це буде грибова мачанка, страва популярна серед руснаків Східної Словаччини. Дуже проста страва, основою якої є місцеві продукти, що добре зберігаються через зиму: сушені гриби та розсіл з квашеної капусти. Таку страву готують і другий час року, але тоді додають пражену солонину і сметану. У мене вийшов більш аскетичний, пісний варіант.
Мачанка грибова зі Шарішу:
- Беремо добру жменю сушених грибу, або як їх кличуть руснаки, губи, та й замочемо у воді на дві-три години. У горниць з’єднумо руну частку росолу з квасної капусти і воду із замоченими грибами.
- Додаємо порізкані на коцку коріння, бобковий листок, цілі зерна попрю, єден зубок чеснока й вариме коло години.
- Пак заправляєме ранташом з олая, надрубно посіченої цибулі ай білої муки. Кідь буде квасна на смак, мож доляти мало води.
- До мачанки добре смакує погарчик файної паленки
Автор: Владислав Товтин
Пояснення окремих слів, які вживають жителі Карпат:
- Шаріш, регіон у Словаччині
- руну – рівну
- коцки – кубики
- попир – перець
- єден – один
- коло – приблизно
- кідь – якщо
- заправляємо – дія, направлена на змішування різних інгредієнтів страви
- погарчик – стаканчик
- паленка – традиційний алкогольний напій
Додайте коментар
You must be logged in to post a comment.