Турінформ Закарпаття

Поради

Ріпляний токан – закарпатська кухня

By Олександр Коваль

June 21, 2020

Ріпляний токан – закарпатська кухня, дослідник правдивої закарпатської кухні Владислав Товтин пропонує вашій увазі традиційну страву – ріпляний токан, яку готували на території села Річка, що знаходиться під Боржавськими полонинами.

Про цю страву багато говорять у різних селах гірських долини нашого Марамороша, це страва і села Колочава і села Широкий Луг, але вона зустрічається і у крайньому, на самому галицькому готарі, селі Свобода.

Має ця страва всього дві складові: ріпу, а саме так по Мараморошу кличуть наші крумплі, і мелений мелай, знаний у нас, долішняків, як киндиричана мука. Бесіда йде про ріпляний токан, ще десь його називають ріпляна кулеша, буляний токан чи просто ріплянка.

До ріпляного токана добре пасує і бриндза, перетерта з овечого сиру, і грибна мачанка на домашній сметані, і шкварки з буженої солонини. А колись давно, токан просто вивалювали на деревляну дошку, різали ниткою на скибки та їли, запиваючи молоком. Зараз цю страву важають архаїчною, а по всім карпатським ресторанам та колибам міцно вкоренився гуцульськтй бануш. Але то вже зовсім інша історія.

Ріпляний токан – закарпатська кухня, як приготувати?

Ріпляний токан з бриндзою та й шкварками:

Смачного! Дякуємо, що цікавитесь традиційною культурою та гастрономією Закарпатської області.

Автор публікації: Владислав Товтин

Ну що? Це апетитно та цікаво. Більше порад та рецептів страв кухні Закарпатської області читайте на сайті за посиланням нижче.

Вам також буде цікавою наступна інформація від “Турінформ Закарпаття”:

Рецепт приготування баношу

Баньки – рецепт приготування

Рецепт приготування бограч-гуляшу

Рецепт приготування гуслянки – карпатський йогурт

Ґаламбиць – регіональна кухня Закарпаття

Закарпатські галушки – регіональна кухня 

Грибова мачанка – регіональна кухня