Винний туризм у Берегівському районі розвинутий найкраще, а найавторитетнішим його представником є Карл Шош, з села Зміїівка.
Господар з 2006 року проводить дегустації. Але перш ніж приймати гостей, він прийняв участь в багатьох конкурсах, фестивалях вина, дегустаціях та спеціальних курсах.
З 2001 року карл Шош регулярно бере участь в Закарпатських фестивалях вина.
Протягом останнього десятиліття Карл Шош здобув велику кількість нагород на цих святкуваннях – 14 золотих, 22 срібні та 28 бронзових медалей.
Він також є активним організатором та учасником багатьох виноробних курсів, адже останнім часом в світі трапляється багато нового, пов’язаного з виноградарськими та виноробними технологіями та їх застосуванням.
Карл Шош разом з закарпатськими колегами протягом останніх років прийняв участь в багатьох спецкурсах за кордоном, зокрема відвідав погреби в токайському, егерському, вілланьському, сексардському та шопронському виноробних краях.
Навесні 2008 року Берегівські господарі відвідали Австрію, де обмінювались досвідом з бургундськими виноробами. Манера проведення дегустацій і те, що гості бачать в погребі сім’ї Шош є частково результатом закордонних навчальних поїздок.
Дегустації вина відбуваються в затишному винному залі, що знаходиться в одному приміщенні з погребом.
Тут гості можуть оглянути найважливіші прилади, що застосовуються при традиційній переробці винограду та виготовленні вина: посуд для збору винограду, черпак, бочки різних розмірів, лівери, пляшки для вина.
Гості мають можливість скуштувати 18-20 видів вина.
Загальноприйняте правило, що дегустацію починають з легкого, білого сухого вина, та завершують солодким червоним вином. Після дегустації кожного виду вина гостей пригощають нарізаними яблуками, сиром, солоними паличками, печивом, арахісом тощо, адже вони відбирають смак попередньо скуштованого вина, щоб повною мірою насолодитися смаком наступного сорту.
Під час дегустації в погребі Шош подаються чотири види сухого білого, чотири види сухого червоного, а також п’ять видів білого напівсолодкого та п’ять видів червоного напівсолодкого вина. Крім цього, гості мають можливість скуштувати два різні сорти вермуту та горілку під назвою Адьош Палінко.
Вина що пропонуються для дегустації
Білі вина
- Мускат Оттонель: сухе вино. Інтенсивне, ароматне, має приємний смак.
- Мускат Оттонель: напівсолодке вино. Таке ж інтенсивне та ароматне, як і попереднє
- Жужіка, ти солодка: солодке десертне вино. Виготовлене з використанням різних сортів винограду – Мускат Оттонель, Траміні тощо.
- Королівська Леанка: сухе вино. Має приємний смак та аромат, врівноважену кислотність
- Серемське зелене: цей сорт винограду фактично вирощують тільки на Берегівщині. Смачне, ароматне, біло-зелене столове вино.
- Італійський Рислинг: якісне, сухе, інтенсивне вино з характерним гіркуватим ароматом.
- Гаршлевелю: приємне сухе інтенсивне вино високої якості з особливим смаком та ароматом.
- Фурмінт: арометне сухе, гармонійне, якісне вино з приємним смаком та врівноваженою кислотністю.
- Мюллер Тургау: сухе, інтенсивне, ароматне вино
- Опорто: легке, приємне, гармонійне вино розе для спілкування в колі друзів.
- Рейнський рислинг
Червоні вина
- Голубок: насичене, пряне, червоне сухе вино
- Мерлот: сухе, інтенсивне вино високої якості з характерним гіркуватим присмаком.
- Сапераві: якісне, гармонійне вино інтенсивного забарвлення
- Цвайгелт: гармонійне столове вино насиченого кольору з характерною кислотністю.
Адреса: Закарпатська обл. Берегівський район,с. Кідьош, вул. Раковці, 52.
Тел: (+38 03141) 2 20 35 або (+38 03141) 63 247
Моб.: +38 050 934 76 71
+38 096 436 80 28
E-mail: karlo@sasspince.com.ua
Додайте коментар
You must be logged in to post a comment.