
Сирний туризм Закарпаття – знайомство з культурою виробництва традиційної молочної продукції Закарпаття, овечого, козячого, коров’ячого, буйволячого молока.
Принципи сирного туризму Закарпаття дуже прості: спробувати сир лише у місцях його виробництва по усій території Закарпатської області.
Як результат, турист зможе міцно зв’язати в своїй пам’яті і своїй уяві смак, аромат, технологічні особливості, унікальні характеристики, таємниці виробництва, історію, легенди, в залежності від району (низовина, гори), культури (бойківська, лемківська, гуцульська, долинянська, угорська, словацька, румунська та інша).
Сирний туризм Закарпаття — це спеціалізований вид туризму, що має на меті дегустацію, споживання, купівлю сиру безпосередньо у виробника (на фермі, у спеціалізованому магазині, сироварні, дегустаційному залі, ярмаркові чи фестивалі).
Сирний туризм Закарпаття включає в себе:
- відвідування полонин, пасовищ;
- відвідування сироварень;
- відвідування ресторанів, що пропонують послуги дегустації традиційного закарпатського сиру;
- відвідування тематичних фестивалів;
- можливість фотографування на полонинах, пасовищах, місцях виробництва традиційної продукції;
- можливість споживання продукції безпосередньо у місці виробництва;
- можливість долучитись до процесу виробництва сиру
- відвідування інших спеціалізованих заходів.
Технологічна карта туристичного маршруту “Сирний тур Закарпаття”:
Протяжність маршруту в межах окремого району: до 100 км
Час подорожі: 8-10 годин
Тривалість подорожі:
- ознайомча — 1 день
- екскурсійна — 2 дні
- анімаційна — 3-5 днів
Маршрут екскурсії: Рахівський, Хустський, Міжгірський, Тячівський, Виноградівський райони Закарпатської області
Унікальність програми – можливість долучитись до процесу виробництва сиру, кожен учасник, на вибір може вивчити історію, особливості, технологію приготування сиру, а головне самому виготовити цей чудовий поживний продукт, та здобути новий досвід.
Планування тематичних турів відбувається в залежності від:
1. Подій (дати подій слід узгоджувати додатково):
- Фестиваль “Берлибаський бануш”, с. Костилівка, Рахівський район
- Фестиваль Рахівська бринза, вересень, м. Рахів, Рахівський район
- Фестивалі та святкування “Проводи отар на полонину”, Міжгірський, Рахівський, Тячівський район
2. Об’єктів
- Селиська сироварня, дегустація сиру
- Рахівська сироварня у селі Луги
- Сироварня “Перечинська мануфактура”
- Ферма буйволів у селі Олешник
- Хустський: селиська сироварня, підйом на полонину, виробництво та дегустація сиру (2 дні)
- Рахівський: рахівська сироварня, підйом на полонину, виробництво та дегустація сиру (2 дні)
- Міжгірський район: Колочава, школа вівчарства
- Виноградівський район, село Олешник, виробництво та дегустація сиру
- Експозиції у краєзнавчих музеях області, тема: тваринництво та переробка продукції
- Гуні
- Ліжники
- Мило