Історія віскі оповита безліччю легенд. Будь-який ірландець без сумніву стверджуватиме, що це їхній національний напій. Втім, і шотландці заявляють те саме. Обидві країни подарували багато нових цікавих уподобань. Одним із найкращих ірландських брендів залишається Tullamore Dew.
Як з’явився знаменитий віскі Талламор
Його історія починається 1929 року в однойменному містечку в самому центрі Ірландії. Цей регіон славиться багатими землеробськими угіддями, тому постачання найякіснішого ячменю було швидко налагоджено. Споживачі швидко оцінили віскі Tullamore Dew та його глибокий різноманітний смак.
Наприкінці 19 століття засновник компанії, містер Моллоу, помер, і гуральня перейшла до рук сім’ї Дейлі, яка довірила управління Даніелю Е. Вільямсу. Саме його внесок став справжнім стартом для бренду, і в назві досі зустрічаються його ініціали – D.E.W. Згодом він став співвласником, адже без його знань та досвіду не вийшли б відомі сьогодні сорти.
На той час Талламор був найзнаменитішим ірландським брендом, займаючи більшу частину ринків Німеччини, США та Франції. Але після ухвалення «Сухого закону» та двох послідовних воєн компанія втратила зайняті позиції. Вони відновилися, у 1947 році створивши перший купажований віскі в Ірландії.
1959 року бренд продали компанії Powers. Досі більшість знаменитих марок виробляють на двох заводах Ірландії. Тому причиною є війна за незалежність від Британської Імперії, яка підкосила всю торгівлю. Наразі становище відновлено завдяки передачі прав компанії Cantrell & Cochrane, яка вклала величезні сили у реорганізацію та рекламу.
Як себе позиціонує компанія
Віскі запам’яталося насамперед світлим відтінком, що вирізняло його на тлі інших ірландських брендів. Для нього використовують золотистий ячмінь і весняну талу воду, що створило унікальний смак. Поціновувачі благородних напоїв можуть скуштувати його в маркеті цікавих штук MAUDAU.
Чистоту та якість інгредієнтів оцінили й інші виробники, односолодові сорти Талламора використовують як базу для лікерів Carolans та Irish Mist. Після потрійної перегонки та витримки у дубових бочках вони отримують насичений оригінальний смак. Ірландський віскі відрізняється:
- особливим світлим кольором;
- потрійною дистиляцією;
- природним способом просушування;
- витримкою в спеціальних бочках.
Технології виробництва шотландських та ірландських сортів віскі, але через особливості оподаткування Irish whiskey піддають потрійну дистиляцію замість раніше прийнятої подвійної.
Взаємозв’язок вловлюється насилу, але причиною став введений в 17 столітті акциз на солод. Власники винокурень почали заощаджувати, додаючи до солоду чистий ячмінь. Для позбавлення від неправильного присмаку і запровадили третій етап. Але в результаті ірландці виграли лише на незвичайності букета.