Що відвідати у Закарпатті в 2012 році
У грудні експерти “Турінформ Закарпаття” визначать ТОП 10 місць, у кожному районі Закарпаття, які будуть рекомендовані для відвідування та відпочинку у 2012 році.
Як повідомив автор ідеї рейтингу Олександр Коваль: “Ідея створення та проведення рейтингу “ТОП 10 місць відпочинку в Закарпатті” спрямована на популяризацію, як існуючих, так і менш відомих місць, цікавих обєктів. У рейтинг увійдуть і нові цікаві заклади харчування, розміщення, окремі події”.
Експерти рейтингу:
-
- Тернавська Наталія, журналістка, екскурсовод
- Коваль Олександр, керівник Туристично інформаційного центру Закарпаття
- Шандор Федір, зав. кафедри туризму УжНУ
- Товтин Владислав, краєзнавець, екскурсовод
- Степчук Сергій, краєзнавець, екскурсовод
- Рижова Вікторія, журналістка
- Богданов Олександр, краєзнавець, екскурсовод
Голосування на сторінці у facebook
Редакція рейтингу запрошує усіх бажаючих приєднатись до формування списку цікавих місць відпочинку з кожного району Закарпаття, адреса для контактів: office@tourinform.org.ua
{odnaknopka}
Консульства Угорщини на Закарпатті не працюватимуть
Генеральне консульство Угорської Республіки в м. Ужгород та Консульство в м. Берегово повідомляють, що у зв’язку зі святом Всіх Святих та відповідно до порядку роботи в Угорщині, 31 жовтня та 1 листопада 2011 року Генеральне консульство Угорської Республіки в м. Ужгород не працюватиме, прийом відвідувачів проводитись не буде.
Як повідомляєтьмя в інформації, що надійшла на адресу закарпаття онлайн, відвідувачі, які попередньо були записані на ці дні, можуть подати документи позачергово у робочі дні з 2 листопада 2011 року.
Винятком є ті відвідувачі, які отримали час у Берегівському Консульстві для подачі документів на отримання дозволу малого прикордонного руху. Вони будуть прийняті у Берегівському Консульстві 31 листопада 2011 року. 1 листопада 2011 року Консульство не працює, прийом відвідувачів проводитись не буде.
Адреси представництв Консульских установ Угорської Республіки в Закарпатті.
Перечин та Мезекевешд спільно розвиватимуть туризм
Як повідомляє Турінформ Закарпаття Закарпатське місто Перечин та угорський Мезекевешд уклали угоду про туристичну співпрацю.
Угоду підписали голова Перечинської районної ради Анатолій Перцев та мер міста Мезекевешд Золтан Фекете. Переговори між містами тривали кілька місяців. У результаті, туризм визначено приорітетом. Співпраця триватиме у галузі туризму, культури та спорту, зокрема, спільна участь у туристичних виставках та подорожах.
Про Закарпаття кількома мовами
У середу, 19 жовтня, відбудеться презентація Закарпатського туристичного інформаційного порталу.
На веб-сторінці можна буде переглянути інформацію кількома мовами про туристичний потенціал Закарпатської області, а саме – видатні місця:
- музеї, архітектурні пам’ятки, замки, дерев’яні церкви, природні цінності;
- місця проживання: готелі, мотелі, пансіонати, хостели, санаторії, сільські садиби;
- інформацію про маршрути
- туристичні новини краю.
Детальніше про новий портал та його інформаційні «родзинки» розкажуть:
Вікторія Малеш, директор Ужгородського туристичного інформаційного центру
Йосип Торпоі, директор Центру українсько-угорського регіонального розвитку.
Закарпатський туристичний інформаційний портал є веб-ресурсом мережі туристичних інформаційних центрів Закарпаття, до якої належать Ужгородський туристичний інформаційний центр, Берегівський ТІЦ, Мукачівський ТІЦ, туристичний інформаційний центр в м. Рахів, Воловецький, Свалявський та інші ТІЦи в Закарпатській області.
700 км промаркованих туристичних стежок
В Ужгороді провели презентацію 700-го кілометру маркованих піших туристичних маршрутів, для делегації чеських дипломатів.
Бункер у селі Грабівниця – цікаве Закарпаття
Бункер у селі Грабівниця був побудований з 1939 по 1942 рік двома батальйонами полонених румунів в режимі надсуворої секретності, і є частиною оборонної системи “Лінія Арпада”.
Новий рік на Закарпатті
Ексклюзивна програма святкування Нового року в Закарпатті, тривалість 5 днів.
Осінні курси екскурсоводів в Ужгороді
В обласному центрі Закарпаття, на базі кафедри туризму УжНУ розпочались традиційні осінні курси екскурсоводів, що включають теоретичні та практичні заняття.
У суботу 8 жовтня відбулась перша лекція, а вже у неділю 9 жовтня перша екскурсія, на якій група, що проходить навчання змогла почути і побачити основи побудови екскурсій, отримати первинне уявлення, щодо побудови формату екскурсії.
Інформаційно-методичне забезпечення здійснює “Туристично-інформаційний центр Закарпаття” та кафедра туризму УжНУ.
Як повідомив зав. кафедрою туризму УжНУ Федір Шандор, курси екскурсоводів включають теоретичні заняття з досвідченими викладачами та практичні заняття, на котрих закріплюються всі отримані навички професійного екскурсовода. Загальна тривалість курсів складає близько 200 годин, навчання відбуваються щотижня, і включають в себе лекційний теоретичний, практичний курс, групову та самостійну індивідуальну роботу.
В Ужгороді буде зимовий час
Депутати ужгородської міської ради на черговому пленарному засіданні восьмої сесії одноголосно роголосувало за перехід на зимовий час.
“Таким чином, ужгородська влада відреагувала на скасування Верховною Радою “зимового часу”, – повідомили у прес-службі міськради.
Ужгород та Словаччину відділяє 1 км, та 1 година у часовому поясі, рішення Верховної ради може здійснити віддалення у часі на 2 години, що на думку фахівців негативно вплине на економічні настрої, комунікації та співробітництво у транскордонному регіоні.
Депутати доручили міськвиконкому розробити рішення, згідно з яким рекомендовано починати роботу підприємств, установ та організацій в обласному центрі на годину пізніше.
Турінформ Закарпаття
{odnaknopka}
Смак Закарпаття через дегустацію
За останні роки у Закарпатті зросла популярність дегустаційних залів, у яких є нагода та можливість не лише побачити, але й скуштувати проукцію, яка виробляється безпосередньо в області.
Слово дегустація, це кулінарний термін, що передбачає процес оцінювання смаку різних продуктів, та концентрування уваги на гаммі смаків, відчуттів, мистецтві кулінарії.
Сьогодні, коли згадують про дегустацію, згадують і про Закарпаття, адже тут майже у більшості районах краю, завдяки фахівцям кафедри туризму, Турінформ Закарпаття, виноробам, пасічникам, сироварам та виробникам іншої продукції створені унікальні проекти – дегустаційні зали.
На мою думку, потенціал розвитку дегустаційних залів у нашому краї не обмежується тими районами, де продукція виноробства. Адже, в уяві туриста-споживача, слово дегустація асоціюється виключно з вином. Ми, декілька років тому зробили спробу змінити уяву споживача, та розширити спектр послуг, за допомогою гастрономічних дегустацій. Сьогодні в Закарпатті дегустують, окрім вина, мед, сир, мясо, леквар. Останні два продукти, є новини на туристському ринку, і концепції тур.продуктів будуть представлені найближчим часом.
Можливість дегустації існує у приміщенні виробників, у спеціалізованих дегустаційних залах, на фестивалях та ярмарках, ресторанах. Але безумовно, найкраще місце – це місце безпосереднього виробництва, а поєднання технологічного ланцюгу та кінцевого продукту підвищує привабливість та краще сприйняття продукції в уяві споживача.
Для здійснення дегустації використовують послуги спеціалістів, людей, що володіють технікою та технологією, і мають еталон смаку. Звичайно, споживач може з’їсти шматок продукції, дати оцінку: сподобалось чи ні. А дегустатор, допоможе йому відчути цей смак, через уяву, порівняння, викличе асоціації, розповість про смак, та після смак. У результаті, споживач, зможе відчути ту унікальність продукції, яку йому пропонують, яка вирощена безпосередньо у Закарпатті, і є традиційною для нашого краю, наших батьків та пращурів.
Ключовими факторами успіху, на є ідея продукту, а процес проектування та створення дегустаційних залів потребує ретельного вивчення та аналізу ситуції, конюктури ринку в якому він перебуватиме, специфіки продукту та можливостей господаря. Але, визначальною є ідея продукту. Унікальність проектів повина забезпечити привабливість продукції, яка дегустується, та гарантувати високу якість послуги, а турист повинен чітко розуміти, навіщо проїхав сотні кілометрів, і навіщо купив сир, вино, мед, леквар, чорнослив чи сушені яблука.
Олександр Коваль, керівник “Турінформ Закарпаття”