Коли ви відвідуєте чарівні Карпати, оберіть територію НПП Синевир для візиту, де однією з найприємніших та незабутніх частин вашої подорожі буде смакування місцевих страв.
Що скуштувати на Синевирі? Ріплянка, токан та банош
Кухня горян, а саме так себе ідентифікують жителі гір, що живуть поруч озером Синевир, вражає своєю неповторністю та багатством смаків, сьогодні це традиційна кухня Закарпаття, що займає особливе місце в гастрономічних подорожах. А в Національному природному парку Синевир ви знайдете справжніх гастрономічних скарбів.
Ось декілька обов’язкових страв, які вам варто спробувати під час вашого відпочинку у цьому чарівному куточку Карпат, це: банош, токан та ріплянка.
Чим відрізняється банош, токан та ріплянка?
- Банош це густа каша, яку готують з кукурудзяного борошна, готують на сметані чи вершках, і ця страва є різновидом токану.
- У своє чергу токан теж готують з кукурудзяного борошна у чавунному посуді з кукурудзяного борошна. Помішуючи, його доводять до однорідної форми. Подають на стіл з бринзою, кислим молоком, до смаку додають смажену цибулю, додають шкварки, чи м’ясні страв, страви з грибів.
- Ріплянка це найсмачніший різновид токану, який теж готують з кукурудзяної муки. Її назва походить від слова “ріпа”, що є місцевим діалектом та означає слово картопля. Як ви вже зрозуміли, у основі є картопля, яку варять та кукурудзяне борошно. Ця страва більш популярна у селі Колочава.
На фото: страва ріплянка, джерело Комунальний заклад «Обласний організаційно-методичний центр культури»
Закарпатської обласної ради.
Вам буде також цікаво прочитати по темі:
ТОП 10 страв закарпатської кухні від Турінформ.