Main menu

Закарпаття – дегустація вина

Закарпаття та дегустація вина дуже часто є одним цілим, оскільки культура виноробства тут формувалась століттями, та є частиною побуту жителів краю.

Істина у вині, саме такою популярною фразою Вас зустрічатимуть винороби Закарпаття, коли Ви відвідаєте винні підвали, дегустаційні зали, фестивалі вина.

Історичні факти про виноробство на території сучасного Закарпаття:

  • Перші кущі винограду, в Закарпатті з’явилися в III столітті. Але активний розвиток виноробства почалося з початку ХVIII століття, коли на території Угорщини закінчилося верховенство Османської Імперії, з приходом графа Другета;
  • У період XIII-XV століть, виноробством переважно займалися монахи при монастирях регіону
  • Уже в XVII столітті в Ужгород отримав свій герб! А це зображення виноградної лози і винограду. Тоді вже в місті було 156 виноградників жителів, 20 виноградників правителів замку, які щороку наповнювали 800 бочок вина
  • Популярний у туристів сорт Ізабелла, на території сучасного Закарпаття з’явився в 1885 році. Тоді почали відновлювати виноградники сортами ізабельних групи. До початку першої світової війни, на території області було 3 тис гектарів виноградників.
  • На території Закарпаття, в 1950-60 роках промислові площі виноградників становили трохи більше 14 тисяч гектарів
  • Найбільшого шкоди виноробству області зробив комуніст Горбачов, який своїм указом почав боротися з алкоголізмом.
  • З 2000-х років в області діє Асоціація виноробів Закарпаття, яка займається відродженням культури виноробства

Важливо про вино:

  • просто пам’ятайте, якщо в Закарпатті у виноробів, Ви запитаєте, де купити вино з кульбаб, слив, чорноплідної горобини, то напевно Ви образити виробників вина;
  • коли в Закарпатті кажуть про вино, то це завжди вино з винограду

Що потрібно знати про підвали Закарпаття?

  • У селі Шаланки, Виноградівський район, в 1560 році в горі вулканічного походження створили підвал, для зберігання бочок з вином. За словами охоронців підвалу, деякі дубові ємності використовують уже майже 300 років, а вино свого часу тут пив і угорський граф Ференц Ракоці.
  • У селі Середнє, розташовані винні підвали. Це популярний винзавод “Леанка”, його ще називають Середнянські винні підвали. Бочки з вином лежать в підвалах, які в XVI столітті викопали полонені турки. Максимальна глибина печер – 15 метрів. З 4 км печер і тунелів, завод використовує тільки 2,2 км. Решта закриті. Температура повітря, круглий рік +12 градусів.
  • У місті Виноградів, знаходиться унікальний комплекс винзаводу, який прорубують в скелі, в Чорної Горе в формі підкови, довжина 350 метрів, стабільна температура круглий рік становить 11-14 градусів. Коли то тут зберігали вино, в бочках ємністю 4-9 тисяч літрів

Плануючи відпочинок в Закарпатті, дуже багато туристів та гостей краю запитують, де проводиться дегустація вина, де розташовані дегустаційні підвали, коли проводяться фестивалі вина, які особливості культури споживання вина.

Де найкраща дегустація вина?

  • Сьогодні в Закарпатті близько 100 місць дегустації вина, де Вам запропонують домашнє вино. Вони розташовані на території Виноградівського, Берегівського, Мукачівського, Ужгородського районів.
  • Вино в Закарпатті стало головною темою фестивалів: Червене вино (Мукачево), Біле вино (Берегово), Молоде вино (Ужгород), Сонячний напій (Ужгород), Угочанська лоза (Виноградів), День Святого Мартіна (Мукачево).

Культура споживання і дегустація вина – ключові відмінності, які відрізняють Закарпатті від інших областей України. Як і де можна дегустувати, коли планувати відпочинок і візит в Закарпатті? Будемо разом шукати відповідь!

“Турінформ Закарпаття” пропонує Вашій увазі перелік рекомендованих фестивалів, де можлива дегустація вина, а саме:

  1. Фестиваль вина “Червене вино”, м. Мукачево, січень
  2. Фестиваль “Біле вино”, лютий-березень, м. Берегово
  3. Фестиваль вина “Угочанська лоза”, м. Виноградыв (травень)
  4. Фестиваль вина “Сонячний напій”, травень, м. Ужгород
  5. Фестиваль молодого вина “Закарпатське божоле”, листопад, м. Ужгород