Симптоми отруєння грибами: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Пам’ятайте, що гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.
Основні причини отруєння грибами:
- вживання отруйних грибів;
 - неправильне приготування умовно їстівних грибів;
 - вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
 - вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
 
Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.
Застерігаємо!
- Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
 - Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
 - Не збирайте гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;
 - поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
 - невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою;
 - з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
 - ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
 - “шампіньйони” та “печериці”, у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
 
 - Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності.
 - Не куштуйте сирі гриби на смак.
 - Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
 - Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
 - При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
 - Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
 - Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
 - Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
 - Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.
 - Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.
 - УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
- “Усі їстівні гриби мають приємний смак”.
 - “Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні -приємний”.
 - “Усі гриби в молодому віці їстівні”.
 - “Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів”.
 - “Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби”.
 - “Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні”.
 - “Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин”.
 - “Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах”.
 
 - Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) – з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.
 
Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Перша допомога при отруєнні грибами.
- Викличте “Швидку медичну допомогу”. тел: 103
 - Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
 - Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
 - З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
 
Забороняється:
- Вживати будь-які ліки без консультації з лікарем, а також їжу, та алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.
 
Читайте також про 10 Міфів про Закарпаття туристичне за посиланням
Українська						
				