Результати дегустаційної оцінки ТОП 5 вин Закарпаття сорту Мерло від виноробів Закарпаття, оцінка експертів від «Kovach Wine Tasting Team».
Експерти з «Kovach Wine Tasting Team» 18 лютого 2022 року оприлюднили перші результати дегустаційної оцінки вин з сорту Мерло. Про це повідомив голова комісії, член дегустаційних комісій закарпатських конкурсів, а також в Словаччині та Угорщині, діючий винороб з 26-ти річним досвідом Олександр Ковач.
Даний конкурс приніс дві новини, одна погана, а друга хороша. Результати конкурсу показали, що перемагають гроші вкладені в технології. Слід відзначити:
- Приємно, що Мерло від Stakhovsky Wines набрало більше балів від французського вина в одній ціновій категорії! Наші вітання Sergiy Stakhovsky, дуже достойний результат
- Компанія Cotnar Hills Vineyard з лінійки грандрезерв, чудове вино за оптимальну ціну=якість
- Chateau Chizay – Шато Чизай гарне вино за хорошу ціну, стабільна якість
- Вітаємо Василь Анталовський, не легко конкурувати з великими технологіями, але ваше Мерло зайняло достойне місце за скромну ціну
- Також вітаємо Федір Павлишинець, думаю для багатьох любителів вина, це нове ім’я, але варте уваги
А для любителів всього французського, італійського і т.д. впевнено заявляємо, є достойна українська 🇺🇦 альтернатива.
Із поганого. Слід відзначити, що з 34-х взірців вина сорту Мерло – 14-ть взірців було знято за присутність у вині вад, хвороб та підміну.
Основні проблеми:
- Стара, гнила бочка – 5 взірців. Стара бочка, яка дісталася від діда-прадіда не може продукувати нічого, окрім хвороби! Шкода, що багато хто, цього вперто не хоче зрозуміти
- Оксидація – 7 взірців. Оксидація з’являється, як правило, через неповну тару. Тобто, вино із бочки брати не можна, для цього є нержавіюча тара з плаваючою кришкою, яка захищає дзеркало вина від кисневого ураження. Думаю більшість, хто був у винороба в пивниці, бачили, як він шлангом витягує вино із бочки. Не розуміючи, що дає доступ кисню, який перетворює залишок вина на оцет.
- Задушка – 3 взірці. Задушка (запах тухлих яєць, цибулі) – одна із самих поширених вад вина, синтез дріжджами летких сірчаних сполук під час процесу бродіння, але досить легко лікується провітрюванням та сульфітацією, якщо не в запущеному стані.
- Мишиний тон – 2 взірця. Одна із самих серйозних хвороб вина, при другій стадії його навіть дистилювати не можна, тільки вилити. Навіть не думав, що десь зустрінусь з цією хворобою.
- Бретт – 2 взірця. Так скорочено називають Бреттаноміцес, ці дріжжі продукують запах шкіри, спітнілого коня, мокрого пса і т.д. Це суттєвий дефект вина, тому що ці дріжжі продукують також і оцтову кислоту. Хоча, в так званих natural wines декому подобається.
- Підміна – 4 взірці. Це коли стару «добру» Ізабеллу видають за Мерло. На жаль, таким також грішать.
Причиною практично всіх проблем є гігієна, більшість суддів так в картках і написали. Від цього потім і всі проблеми. Насамкінець, заради справедливості, варто вказати, що серед взірців знятих з конкурсу є вина і промислових виробників та навіть дешевше французьке (гігієна, цибуля).
Це ще раз підтверджує, що не потрібно ідеалізувати імпортні вина, особливо з дешевого сегменту. Споживайте українське, вартих уваги взірців є достатньо. Підтримуйте вітчизняного виробника і буде вам щастя.
Анонс від експертів «Kovach Wine Tasting Team»:
Наступним для оцінювання буде вино із сорту Каберне Совіньон.
Що потрібно знати про конкурс “ТОП 5 кращих вин Закарпаття”?
- Конкурс “ТОП 5 кращих вин Закарпаття” від “Kovach Wine Tasting Team”, це приватна ініціатива винороба Олександра Ковача та професійного сомельє Констянтина Іови
- Конкурс розраховано виключно на любителів закарпатських вин, він не претендує на істину в останній інстанції
- Головна мета конкурсу: “Сліпа” оцінка вин Закарпаття, які є у вільному продажі, які може придбати будь хто.
Більше інформації про оцінювання за посиланням на сайті “ТОП 5 кращих вин Закарпаття з сорту мерло”.
Додайте коментар
You must be logged in to post a comment.