Селиська сироварня – унікальний соціальний проект, виробництво та візитна картка села Нижнє Селище, що на території Хустського району, Закарпаття.
Аби відкрити її, нинішній директор Петро Пригара спеціально влаштовувався на стажування до швейцарських сироварів. Відвідувачам, сироварня пропонує ознайомчу екскурсію по виробництву, з демонстрацією технології виробництва сиру.
Як тут роблять сир?
- Сировар відбирає молоко, перевіряючи його жирність. Молоко охолоджується, сепарується, пастеризується та кисне. Потім подрібнене молочне зерно заливають у спеціальні форми.
- Селиська сироварня дотримується натуральності у виробництві сиру, саме тому головки сиру тут нічим не покривають, його лише витримують у сольовій купелі, а потім дають дозріти у підвалі.
- Залежно від віку, Селиська сироварня виготовляє наступні сорти сиру «Селиський», «Хуст» та «Нарцис».
- Також у крамниці сироварні можна придбати сир з овечого молока: Традиційна Бринза Хустщини
- Дегустація триває 30-40 хв, в залежності від програми групи та можливостей сироварні (зверніть увагу, що сироварня, це діюче виробництво, де щоденно роблять сир).
Як потрапити на екскурсію та дегустацію сиру?
- Екскурсію з дегустацією сира можна замовити за телефоном +380673865109 (це обов’язкова умова)
- Вартість екскурсії та дегустації сиру: 200 грн/дорослі, 170 грн/діти.
- Екскурсії відбуваються тільки за попереднім записом.
Часті запитання, які виникають у гостей
Як та де замовити сир, який виготовляє Селиська сироварня?
Деталі
- Сир селиський:
- коров'ячий сир, дегустація сиру, сирна тарілка Селиська сироварня
- Дегустація:
- дегустація, делікатеси
- Рекомендовано:
- твердий сир, м'який сир, бринза
- Для кого:
- туристи, фахівці, експерти, родини та діти, гурмани