На гастрономічному фестивалі «Гуцульська бриндзя», який традиційно пройде 2-го вересня 2018 року очікуються новинки: презентація Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів, члени якої займаються виробництвом гуцульської овечої бринзі та бажають захистити свій продукт під маркою географічного зазначення; проведення змагання на найкращу бриндзю та майстер-класів з приготування нетрадиційних страв з бриндзею.
Дані заходи спрямовані на популяризацію і захист автентичної гуцульської овечої бриндзі, новоствореної Асоціації виробників та формування культури споживання цього особливого продукту.
Гуцульська овеча бриндзя – це особливий продукт, який має довгу традицію виробництва, що передається з покоління в покоління, починаючи з XV століття, та специфічні характеристики, які залежать від природно-кліматичних умов полонин в Карпатських горах, де вона виготовляється.
Довідково: марка географічного зазначення є знаком, що наноситься на продукт і посвідчує його високу якість, довгу традицію виробництва і особливий зв’язок з територією, де його виготовляють. Завдяки цьому виробники продукції з маркою географічного зазначення можуть захищати свої права і збільшувати ринок збуту, а споживачі, купуючи такий продукт, отримують гарантовану якість зі специфічними регіональними характеристиками.
Як повідомляють організатори, серед новинок цьогорічного фестивалю буде проведення ідентифікації традиційної гуцульської овечої бриндзі, що виготовлена на високогірних полонинах (на висоті понад 700 метрів).
Також буде проведено конкурс на найкращу гуцульську овечу бриндзю за методикою та за підтримки французьких експертів. Метою конкурсу є визначення найкращих виробників та вшанування їх праці, що, у свою чергу, формуватиме культуру виробництва та покращення якості гуцульської овечої бриндзі.
Ще однією родзинкою фестивалю буде проведення майстер-класів з приготування нетрадиційних страв з гуцульською овечою бриндзею за участі шеф-кухарів провідних ресторацій України.
Дані заходи відбуватимуться на стенді Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів за підтримки проекту ЄС «Розвиток системи географічних зазначень в Україні». Метою проведення майстер-класів є підвищення цінності гуцульської овечої бриндзі як особливого продукту не лише для традиційних страв карпатської кухні, але й як складової сучасних ресторанних страв.
Довідково: Проект “Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні” надає допомогу в створенні дієвої системи географічних зазначень в Україні у відповідності до Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом. Проект фінансується ЄС та реалізується DMI Associates, GFA Consulting Group та ADECIA.
Фестиваль «Гуцульська бриндзя» пройде 2 вересня в місті Рахів Закарпатської області.
Місце проведення: амфітеатр міста Рахова.
В рамках фестивалю на стенді Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів проводитиметься:
- інформування про вівчарство та бриндзю, про географічні зазначення як спосіб захисту автентичного продукту;
- змагання серед виробників на найкращу бриндзю та нагородження переможців;
- майстер-класи з приготування нетрадиційних страв з бриндзею за участі шеф-кухарів провідних ресторацій України.
Контактні телефони: 067-500-79-49 Іван, 050-549-46-64 Олександр, 097-973-96-65 Ганна
Додайте коментар
You must be logged in to post a comment.