Сезонна робота у сфері туризму, зайнятість у весняно-літній туристичний сезон користується популярністю серед українців. Головна її перевага полягає у низькому рівні конкуренції та відсутності специфічних вимог до кандидатів. За декілька 3-4 місяці праці фахівцям нерідко вдається заробити собі накопичень на півроку вперед.
Сьогодні спеціалістам у туристичному сегменті пропонується робота Мукачеве на сайті Jooble. Тут зібрані актуальні вакансії з різних сфер, на які може відгукнутися будь-який зареєстрований користувач.
Чому варто розглядати можливості сезонного працевлаштування?
Тривалий час існувала думка, що зайнятість повинна бути постійною, мати суворий графік та чітко визначені обов’язки. Однак зараз серед нових фахівців спостерігається тенденція на вибір попроєктних, сезонних робіт та перехід до фрілан діяльності.
Спеціалісти, які мали досвід у працевлаштуванні лише на визначений період, відмічають такі переваги:
- швидкий заробіток за виконання нескладних задач;
- можливість обійняти посаду без досвіду роботи;
- отримання нових знань та знайомств;
- заповнення вільного часу роботою при пошуку постійної зайнятості;
- гарні чайові, якщо працювати в закладах харчування;
- можливість підтягнути іноземну мову, якщо це працевлаштування за кордоном.
Частіше віддають перевагу сезонній зайнятості молоді люди – випускники шкіл, студенти та фахівці без досвіду. Насправді, для такої роботи не має суворих вікових обмежень, вона підходить всім, хто готовий до фізичних навантажень та графіку близько 40 годин на тиждень.
Які спеціалісти потрібні в сфері туризму?
Весняно-літній сезон в Україні зазвичай починається в травні та триває до кінця серпня. На цей період готельно-ресторанному та туристичному бізнесу потрібно в 1,5-2 рази більше працівників, щоб забезпечити якісне обслуговування клієнтів. Нижче ми розповімо про найбільш затребуваних спеціалістів, вимоги до них та розміри заробітних плат.
Офіціант
Спеціалісти потрібні в готельні комплекси, ресторани та кафе. Роботодавці майже ніколи не висувають вимог до досвіду. Все, що потрібно – гарно володіти українською мовою, бути охайною, ввічливою та комунікабельною людиною. Іншому кандидата навчать на стажуванні, яке в залежності від закладу, триває 1-2 тижня.
До обов’язків працівників входять:
- зустріч відвідувачів закладу та приймання їхніх замовлень;
- консультація клієнтів відповідно страв у меню;
- допомога у виборі напоїв;
- сервірування столів;
- заміна посуду.
Офіціанти мають дуже гнучкий графік, вони можуть самостійно обирати робочі дні та кількість змін на тиждень. Деякі заклади також пропонують працівникам безкоштовні обіди та проживання на час весняно-літнього сезону. Оплата зазвичай позмінна в розмірі 100-300 грн/день. Чайові, які заробляють робітники за якісне обслуговування, вони залишають собі майже в повному розмірі, 10-15% іноді просять розділяти з барменами та кухарами.
Кухар
Для приготування страв згідно з технологічними картами закладу харчування потрібні як кухарі-універсали, так і сушисти, піцейоло та кондитери. Без досвіду можна влаштуватися тільки помічником на кухню. Інші спеціальності вимагають закінчення середньої або вищої освіти за напрямом «Харчові технології», а також 1-2 роки роботи в ресторані, кафе тощо.
Окрім цього, працівники повинні знати та дотримуватися санітарних норм, забезпечувати затверджену шеф-кухарем форму подачі страв. За місяць роботи фахівцям пропонують в середньому 15000-25000 грн, чайові у цій спеціальності невеликі.
Адміністратор готелю
Головною задачею адміністраторів є обслуговування прибувших до готелю відвідувачів. Вони працюють на рецепції та виконують такий спектр послуг:
- реєстрація та внесення даних клієнтів в систему обліку;
- надання інформації про готель та місцевість;
- прийом бронювань номерів по телефону або на спеціалізованих сайтах;
- контроль клієнтських оплат номерів, послуг, харчування;
- надання зворотного зв’язку електронною поштою або у телефонному режимі;
- вирішення проблем, які виникають у гостей під час перебування в готелі.
Зазвичай для працевлаштування не потрібен досвід роботи, але потрібно мати гарні комунікативні навички, знання англійської щонайменше на базовому рівні, також бути пунктуальним та відповідальним. В середньому зарплата на цій посаді складає 6500-11000 грн.
Покоївка
Робітниці запрошуються на працевлаштування у готелях, де їм потрібно буде:
- здійснювати щоденне прибирання номерів;
- комплектувати ванні кімнати гігієнічними засобами;
- замінювати постільну білизну.
Незважаючи на прості умови праці, більшість роботодавців віддає перевагу жінкам, які вже мали досвід роботи в готелях, пансіонатах або сім’ях. На місяць покоївкам пропонують 6500-10000 грн, а також безкоштовне харчування, іноді – трансфер та проживання на території готелю.
Туристичний гід
Вакансій для екскурсоводів значно менше, як правило вони потрібні на роботу у відомих туристичних містах: Львів, Одеса, Кам’янець-Подільський тощо. Спеціалісти розповідають про культурні та історичні пам’ятки, географію, традиції та звичаї місцевого населення. Разом із тургрупами відвідують відомі місця та музеї.
Для працевлаштування на цю посаду не вимагають досвіду, але потрібно гарно вивчити матеріал, який надає агенція, і навчитися цікаво його подавати. Також під час екскурсії гідові потрібно контролювати безпеку та дисципліну на маршруті, слідкувати, щоб ніхто з туристів не відірвався від групи та не загубився. На місяць можна заробляти 15000-20000 грн.
Можливості дистанційної сезонної зайнятості
Ряду спеціалістів для виконання своїх обов’язків не потрібна постійна присутність на робочому місці, тому вони можуть працювати віддалено. До них відносяться:
- Туристичні агенти – спеціалісти допомагають людям з плануванням подорожей у межах країни або за кордон, підбирають тури відповідно до фінансових можливостей, беруть на себе бронювання номерів та квитків.
- SMM-менеджери – фахівці наповнюють контентом та просувають сторінки готелів, закладів харчування у соцмережах. Їм достатньо з’являтися на роботі 2-3 рази на тиждень для зйомки цікавого контенту. Обробляти фото, монтувати відео, оформлювати сторіс та пости навпаки зручніше вдома.
- Direct-менеджери – задачі працівників полягають у швидкій відповіді клієнтам на повідомлення в Instagram, Facebook та Telegram, консультації у незрозумілих питаннях, підтвердженні бронювань тощо.
Зазвичай робота на цих посадах не є сезонною, але в туристичний період через збільшення запитів, компанії відкривають додаткові місця. Зарплати часто договірні та залежать від обсягу обов’язків, але вони складають від 11000 грн на місяць.