На 44% зросло виробництво овечої бринзи у Хустському районі, це результат діяльності Асоціації вівчарів, яка працює над популяризацією традиційного продукту та підвищення престижності професії вівчаря.
Як повідомляє Туристичний інформаційний центр «Турінформ Закарпаття», в суботу 23 листопада було проведено збори членів Асоціації вівчарів Хустщини, де було підведені підсумки та визначено перспективні напрямки діяльності на 2020 рік.
За словами Інни Пригари, представниці Асоціації вівчарів Хустщини, за рік Асоціація вівчарів Хустщини на 44% збільшила виробництво овечої бринзи у Хустському районі.
Ще одним досягненням є суттєве розширення каналів реалізації бринзи. Вже сьогодні Бринза Хустщини продається не лише на території Хустського району, але й в Ужгороді, Мукачеві, Києві та Львові.
За останній рік Асоціація вівчарів Хустщини змогла вдосконалити продукт: покращити якість, збільшити термін зберігання бринзи та отримати сотні позитивних відгуків споживачів.
Серед планів на 2020 рік є проведення другого фестивалю «Бринза Хустщини». Фестиваль, що пройшов у травні цього року пройшов дуже позитивно, тисячі гостей мали змогу побачити таємниці вівчарства: прихід вівчарів, доїння овець, виробництво будзу, дегустації бринзи.
Асоціація вівчарів Хустщини вже запланувала дату нового фестивалю, це буде 10 травня 2020 року. Локація фестивалю буде змінена (про це повідомимо пізніше). Туристи, що будуть відвідувати Закарпаття у травні, зокрема долину нарцисів матимуть змогу відвідати фестиваль, скуштувати продукцію та звісно купити бринзу.
За словами Олександра Коваля, керівника Туристично інформаційного центру “Турінформ Закарпаття”, – важливо відзначити співпрацю Асоціації вівчарів Хустщини з туроператорами, екскурсоводами та дегустаційними залами. Все це чудова можливість для промоції та зростання продаж.
Туристи, що відвідують Закарпаття чудово знають що побачити, куди піти та що спробувати. Однією з задач Асоціації вівчарів Хустщини, що б бринза Хустщини була серед цього переліку.
Ще однією задачею Асоціації вівчарів Хустщини на 2020 рік, є виготовлення книги про роботу вівчарів та вівчарство в цілому. Очікується, що це видання стане візитівкою традиційного карпатського вівчарства.
Джерело: Турінформ Закарпаття»
Було раніше:
- 11-12 травня 2019 року було проведено фестиваль «Бринза Хустщини» відкрив новий сезон у роботі вівчарів, та привернув увагу до традицій жителів Хустського району та Карпат загалом.
- Фестиваль «Бринза Хустщини», заснований безпосередньо вівчарями, де було зібрано понад 1000 овець, проведено конкурс краси та перегони серед овець. Принципово саме вівці стали головними героями фестивалю, гості фестивалю змогли побачити як живуть вівчарі від світанку до світанку і поспілкуватись з ними про романтику їхнього життя, і про проблеми також та звісно скуштувати овечий сир.
Довідка від “Турінформ Закарпаття”
- Асоціація вівчарів Хустщини була створена у квітні 2017 року, на території Хустського району
- Це перше професійне об’єднання вівчарів, що створене без залучення влади, грантів чи міжнародних програм
- Продукція, організаційна діяльність, професійний розвиток учасників здійснюється лише завдяки вірі у спільну справу, ентузіазм та за власні кошти
- Асоціація вівчарів Хустщини працює над збереженням традицій вівчарства та виготовлення автентичної овечої бринзи.
- Традиційна Бринза Хустщини увійде до переліку “Гастрономічний кошик Закарпаття”
Що важливо! Купуючи бринзу, яку виготовляє “Асоціація вівчарів Хустщини”, Ви тим самим надаєте підтримку ініціативам направленим на збереження традицій вівчарства Хустського району.
Додайте коментар
You must be logged in to post a comment.