
Грибова мачанка – традиційна пісна страва, що рекомендується для вживання у Великий Піст, та є популярною в регіоні, та входить у поняття закарпатська кухня.
Сьогодні це буде грибова мачанка, страва популярна серед руснаків Східної Словаччини. Дуже проста страва, основою якої є місцеві продукти, що добре зберігаються через зиму: сушені гриби та розсіл з квашеної капусти. Таку страву готують і другий час року, але тоді додають пражену солонину і сметану. У мене вийшов більш аскетичний, пісний варіант.
Мачанка грибова зі Шарішу:
- Беремо добру жменю сушених грибу, або як їх кличуть руснаки, губи, та й замочемо у воді на дві-три години. У горниць з’єднумо руну частку росолу з квасної капусти і воду із замоченими грибами.
- Додаємо порізкані на коцку коріння, бобковий листок, цілі зерна попрю, єден зубок чеснока й вариме коло години.
- Пак заправляєме ранташом з олая, надрубно посіченої цибулі ай білої муки. Кідь буде квасна на смак, мож доляти мало води.
- До мачанки добре смакує погарчик файної паленки!)
Автор: Владислав Товтин
Вам також буде цікаво інформація від “Турінформ Закарпаття”:
Рецепт приготування баношу
Баньки – рецепт приготування
Рецепт приготування глінтвейну
Рецепт приготування бограч-гуляшу
Попередня публікація
Додайте коментар