
Дослідник правдивої закарпатської кухні Владислав Товтин пропонує вашій увазі традиційну страву – ріпляний токан, яку готували на території села Річка, що знаходиться під Боржавськими полонинами.
Про цю страву багато говорять у різних селах гірських долини нашого Марамороша, це страва і села Колочава і села Широкий Луг, але вона зустрічається і у крайньому, на самому галицькому готарі, селі Свобода.
Має ця страва всього дві складові: ріпу, а саме так по Мараморошу кличуть наші крумплі, і мелений мелай, знаний у нас, долішняків, як киндиричана мука. Бесіда йде про ріпляний токан, ще десь його називають ріпляна кулеша, буляний токан чи просто ріплянка.
До ріпляного токана добре пасує і бриндза, перетерта з овечого сиру, і грибна мачанка на домашній сметані, і шкварки з буженої солонини. А колись давно, токан просто вивалювали на деревляну дошку, різали ниткою на скибки та їли, запиваючи молоком.
Зараз цю страву важають архаїчною, а по всім карпатським ресторанам та колибам міцно вкоренився гуцульськтй бануш. Але то вже зовсім інша історія.
Як приготувати ріпляний токан?
Ріпляний токан з бриндзою та й шкварками:
- Ріпу, порізану на шматки, вариме у підсоленій воді. Коли ріпа увариться, додаєме мелай, чекаємо 2-3 хвилини би запарився, а пак добре мняцкаємо деревляним товкачом.
- Зварений токан має відставати від стінок горнця. Токан вивалюєме з горнця на дошку.
- Звеху додаме на ріпляний токан жменю бриндзи і посмажені у фандлику з цибульов шкварки з буженої солонини.
Смачного!
Автор публікації: Владислав Товтин
Ну що? Це апетитно та цікаво. Більше порад та рецептів страв кухні Закарпаття читайте у нас за посиланням нижче.
Вам також буде цікавою наступна інформація від “Турінформ Закарпаття”:
Рецепт приготування бограч-гуляшу
Рецепт приготування гуслянки – карпатський йогурт
Ґаламбиць – регіональна кухня Закарпаття
Закарпатські галушки – регіональна кухня
Грибова мачанка – регіональна кухня
Додайте коментар