
Чорниця – одна з найсмачніших дикорослих рослин, як і малина, її можна зустріти під час походів в Карпати, є джерелом заробітку для місцевих жителів.
В Карпатах, чорниця росте у хвойних і мішаних лісах на галявинах, полонинах. Це улюблена ягода для пішохідних туристів, які подорожують туристичними стежками українських Карпат у літній період та мають можливість її вживати безпосередньо з природи, переважно у липні та на початку серпня місяця.
Чорниця – корисна та смачна ягода в Карпатах
Ягоди чорниці надзвичайно корисні для очей та нормального функціонування зору, чорниця зміцнює не тільки сітківку ока, але і покращує гостроту зору, тому їх рекомондеують вживати для профілактики появи хвороб очей. А ще, регулярне споживання чорниці в їжу чорниці покращує пам’ять.
Ці чорно сині ягоди вміщують багато вітамінів та корисних речовин, яеред яких органічні кислоти, ефірні олії, дубильні речовини, різні природні сахари (такі як глюкоза, сахароза, фруктоза), є також мікроелементи – магній, натрій, залізо, фосфор, калій.
Чорниця джерело вітамінів – А, С, Р, В1, В2, В6, В9. Дуже корисні ягоди чорниці у зимовий період. Так, у 100 грамах ягід міститься добова доза вітаміну С. Ягоди корисно їсти при занепаді сил, при авітамінозі. Ще чорниця прекрасний природний антисептик.
Рекомендують вживати чорницю при розладах шлунку та кишківника, особливо у дітей, так як ці ягоди мають відповідні властивості закрпілення, їх рекомендують при проносах.
Смачні ягоди, додають діткам у кисіль, ще популярними є компоти з чорниці. Після вживання ягід спостерігається покращення процесів обміну речовин у організмі. Чорниця один з важливих продуктів, які омолоджують наш організм.
Додайте коментар
You must be logged in to post a comment.